Butikskommunikation & visual merchandising

En Visual Merchandiser skapar butiksmiljöer som inspirerar, ger känsla och är visuellt tilltalande för att påverka kunden och öka försäljningen. Den här kursen hjälper dig att förstå de grundläggande principerna bakom.

Prova på Kontakta oss

Hur du skapar effektiv kommunikation direkt i butiken

En Visual Merchandiser är ansvarig för att skapa en viss känsla genom visuell kommunikation. En annan benämning på samma yrkesroll är butikskommunikatör, tidigare även kallad dekoratör.

I takt med att många butiker går från att vara produktiorienterade till att bli mer upplevelsebaserade, blir ansvaret för butikskommunikation allt viktigare. Och med allt mer slimmade organisationer kommer även regionchefer eller säljpersonal att behöva kunna skylta om, hänga om och delta i skapandet av den säljande butiken.

I fem avsnitt får du lära dig mer om vad vi kallar för butikskommunikation och vad som krävs i rollen som Visual Merchandiser. Anne Hesselgren från Kom Agency, en av Sveriges främsta experter med över 30 års erfarenhet, står för utbildningsmaterialet och lär ut grunderna.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion och historia

Vi berättar om yrkesrollen, går igenom detaljhandelns historia och hur utvecklingen har påverkat yrket. Rollen och befattningsbeskrivningen kan skilja sig åt beroende på företag och förutsättningar, det gemensamma är yrkesrollens stora påverkan på försäljning och visuell upplevelse.

Produktexponering

Produktexponering handlar om hur man väljer att presentera produkter i butik. Det finns flera olika principer och många framgångsrika butiker använder en kombination av olika. I det här avsnittet går vi igenom några av de grundprinciper för produktexponering som är vanliga inom mode och sport.

Butikslayout

Det viktigaste med en bra butikslayout är att guida kunden runt i butiken, skapa upplevelse i kundvarvet och ge kunden en tydlig uppfattning av sortimentet. Här fördjupar vi oss i vad som skiljer olika typer av layouter åt och går igenom grundläggande tekniker i planering av butikslayout.

Butikslayout - Mixade branscher

Butikslayouter och produktexponeringar varierar i upplägg och teknik beroende på butiksformat och målbilder. Vi går igenom de viktigaste layouterna och exponeringarna för andra branscher än mode.

Produktexponering mixade branscher

För att presentera produkter och välja rätt exponeringsprincip för din butik och ditt varumärke behöver du inte bara välja en princip. I detta avsnitt går vi igenom några grundprinciper från andra branscher än mode.

Se exempel på kursavsnitt

Som lärare bestämmer du själv hur du vill lägga upp dina kurser. Du kan välja att hantera schemat manuellt eller låta det läggas upp automatiskt. Du kan följa dina elevers framsteg, få statistik, påminna elever som inte gjort färdigt och mejla dem direkt. Vårt smarta och digitaliserade verktyg underlättar din planering. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

5 avsnitt à cirka 2 timmar = totalt 10 timmar som innehåller filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Flera av uppgifterna passar för både butikspersonal och studenter.

Kursen vänder sig till

Gymnasieelever på program för Handel och administration, Försäljning och service, Mode och design.
Kursen fungerar också som delmoment i Praktisk marknadsföring, Utställningsdesign och Ung företagsamhet (UF).

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Fördjupad kunskap i hur en Visual Merchandiser jobbar
Ökad kunskap om att planera och skapa butikslayout
Produktexponering
Grunderna, termerna och metoderna för exponeringsprinciper

Exempel på delmoment

  • Vad visual merchandising innebär
  • Yrkets roller, ansvar och historia
  • Avdelningsplacering
  • Gångstråk och kundvarv
  • Kontakt- och serviceytor
  • Planering för produktexponering
  • Exponeringsprinciper för vägg, golv och fokuspunkter
  • Grundläggande teknik

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka demo och få offert

Ange hur många elever du har och vilka kurser du är intresserad av så återkommer vi med offert. Du kan också boka en demo så gör vi en genomgång via Teams eller Zoom. Under en halvtimme får du bekanta dig med programmet och alla dess finesser.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet.