Försäljning, service & butiksekonomi

Digitala läromedel inom försäljning och service samt butiksekonomi.

Prova på Kontakta oss

Handeln behöver fler duktiga säljare

Konkurrensen om kunderna hårdnar, utbudet av liknande varor som kan köpas in när som helst på dygnet, var som helst i världen, är i princip outsinligt. Och när handeln förändras ändras också kundernas krav på butik och personal. I en global och digital konkurrens blir relationer allt viktigare. Den fysiska butiken måste leverera mer för att kunderna ska ta sig tid att besöka våra butiker.  För att leva upp till kraven kan vi inte stå still. Vi måste ge våra adepter kunskap som i sin tur genererar högre motivation, ökad lönsamhet och konvertering, marknadsföring som stämmer överens med varumärket, ökad kundnöjdhet och lojalitet.

Vårt digitala läromedel inom försäljning, service och butiksekonomi får eleverna att förstå och träna på de grundläggande principerna för att jobba i handeln.

De får möta säljare från olika branscher och lära sig mer om jobbet ute i verkligheten. Vilka nya säljprocesser möter vi idag? Hur kan vi påverka nyckeltalen för att öka lönsamheten i butiken?  I plattformens olika delar får dina elever lära sig mer om de olika säljstegen och testa sina förmågor.

Som lärare får du allt material du behöver för dina klassrumspresentationer, övningar klara att använda i butik eller i klassrum. Samtliga kursmoduler är framställda för att möta centrala innehållet enligt skolverkets kurser inom servicekunskap och personlig försäljning. Tillsammans med Tommy Hellström som står för utbildningsmaterialet lär eleverna sig det mesta om säljträning, drivkrafter och kundklagomål.

Det bästa – vårt digitala läromedel är uppdaterat och dessutom mer kostnadseffektivt än en fysisk lärobok.

Testa i lugn och ro

Kontakta Sandra på smart retail för en kostnadsfri demo eller testmånad

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Sälj & Service

Fler och fler vill köpa från människor de känner, litar på och gillar. Därför är relationsbyggandet navet för kundupplevelsen. I sociala medier kan mötet mellan säljare och kunder kopplas till nya kanaler och skapa nya relationer, något som kräver att säljaren utvecklas.

Du & din drivkraft

Vad är det som gör att du stiger upp varje morgon och går till jobbet? Handlar det om självförverkligande eller är kanske lönen viktigare? I starka team är det du och din drivkraft som står i centrum. Vi ger metoderna för att kunna leda sig själv.

Teamet

Medarbetare som upplever att de är en del av ett team, och har en chef som ser varje person, trivs bättre och vill stanna längre på sina arbetsplatser. Och alla behöver samspela med varandra för att uppnå bästa resultat. Du och ditt team är nyckeln till både trivsel och framgång.

Säljprocessen

En säljprocess kan vara komplicerad och innehålla många steg, men kunder i den digitala världen är vana vid att det går snabbt. De är otåliga, vill ha information blixtsnabbt och blir ofta irriterade av att stå i kö. Vill du bli en fullfjädrad säljare behöver du behärska alla delar i säljprocessen, även under pressade förhållanden.

Första intrycket-fasen

Vad behöver du tänka på när kunden kliver in i butiken? Du har ju bara en chans att göra ett första intryck. Kundens upplevelse av butiken ha till stor del att göra med dig.

Första kontakten-fasen

Kunden har hunnit bekanta sig med din butik och nu är det dags att ta första kontakten. Hur närmar man sig en människa man aldrig träffat förut? Hur öppnar man ett samtal?

Nyfikenhetsfasen

Att jobba som "expert" eller säljare idag handlar om att ge bästa service i butik, oavsett det handlar om att avsluta ordern i butiken eller att hjälpa kunden att göra det online. Genom att ta reda på så mycket som möjligt om kundens behov, kan du visa vilka alternativ du ser för att lösa behoven.

Förklara och visa-fasen

Ju mer du vet om produkterna du säljer, desto större framgång kommer du ha i denna del av säljprocessen. Nu är det dags att visa upp alla goda förslag och produkter du tänkt ut, specialanpassade för just din kund.

Prova fasen

Om vi lyckas få kunden att prova, känna och klämma har vi kommit betydligt närmare ett köpbeslut.
Genom att vara med hela vägen vet du om kunden redan bestämt sig eller om du ska erbjuda kunden ett annat alternativ.

Merförsäljningsfasen

I många fall har kunden fler och/eller djupare behov som han eller hon kanske inte berättat om. I merförsäljningsfasen jobbar du proaktivt och ligger steget före. Vad kan kunden mer behöva för att varan som just köpts ska kännas perfekt?

Avslutsfasen

Avslutstekniker brukar ofta presenteras som knep för att få kunden att bestämma sig för köp. Men eftersom människor ofta har svårt att fatta beslut och behöver hjälp, handlar det mer om att hjälpa kunden att komma i mål.

Sista intrycket-fasen

Forskning visar att det sista intrycket är lika viktigt som det första. En ”grand finale” skapar minnesvärd service och lojala kunder.

Efterköpsfasen

Hur håller vi kontakt med kunden när han eller hon är långt från butiken? Det finns förstås sätt att öka önskan och viljan att komma tillbaka så snart som möjligt.

Invändningar

En duktig säljare låter sig inte nedslås. Kunden säger nej till din produkt och inte till dig som person. Men när kunder tvekar eller säger nej tack, vad gör du då?

Kundklagomål & reklamationer

Att kunder klagar är svårt att undvika, det handlar snarare om att kunna hantera dem utan att själv bli på dåligt humör. Hur får man kunder nöjda trots att de är arga på den service eller produkt vi just levererat till dem?

Kommunikationsstilar

Människor kommunicerar på olika sätt. Som säljare och servicegivare gäller det att att anpassa sitt eget sätt kommunicera utifrån dina kunders sätt att vara och agera.

Konsumentlagen regelverket

Det är viktigt att ha ett regelverk för hur man sköter återköp, byten reklamationer och andra missnöjen. Man måste också vara flexibel och tänja på regelverket för att anpassa beslutet efter situationen här och nu.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Framtidens trender

Vi tar upp trender och spaningar i branschen, bland annat om vad som väntar i den digitala världen.
En del av tankarna är rena spekulationer, andra kanske förverkligas snabbare än vi tror.

Butiksekonomi del 1

Vilka är de viktigaste nyckeltalen och hur prissätter du dina varor? Pålägg, rörelsekostnader, marginaler och konverteringsgrad – hur hänger allt ihop? Lär dig att förstå det grundläggande vad gäller inköp.

Butiksekonomi 2

Hur tänker man kring täckningsgrad och hur gör man en kalkyl? Hur påverkar rabatter och hur läser man ut ett rörelseresultat. Du får också fördjupa dig i lageromsättningshastighet, likviditetsbudget och personalkostnader.

Exempel på ett kursavsnitt

Som lärare bestämmer du själv hur du vill lägga upp dina kurser. Du kan välja att hantera schemat manuellt eller låta det läggas upp automatiskt. Du kan följa dina elevers framsteg, få statistik, påminna elever som inte gjort färdigt och mejla dem direkt. Vårt smarta och digitaliserade verktyg underlättar din planering. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation – Digital utbildning försäljning och service

Utbildningens innehåll vänder sig till utbildningar på gymnasiet och vuxennivå, inom ämnet försäljning och service. Läromedlet lämpar sig väl i kurser som Personlig försäljning 1, 2 och 3. Servicekunskap samt Entreprenörskap.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Säljprocessen vid fysiskt möte med kund
Kommunikation på ett coachande sätt
Invändningar och kundklagomål
Vad självledarskap innebär
Hur du bygger ditt team för olika faser
Hur du bemöter olika typer av kunder
Regler i konsumentlagen
Hållbarhet och dess utmaningar
Nyckeltal som påverkar försäljning och lönsamhet

Tid: 18 eller 20 avsnitt à cirka 30-45 minuter = totalt 12-20 timmar.

Vill du veta mer eller testa? kontakta oss

Digital utbildning försäljning och service

Exempel på delmoment

  • Du och din drivkraft
  • Teamet
  • Säljprocessen i nio steg
  • Invändningar
  • Kundklagomål
  • Kommunikationsstilar
  • Konsumentlagens regelverk
  • Hållbarhet – mode
  • Butiksekonomi

Madicken

Gymnasieelev, Real Gymnasiet, Årskurs 2

“En av de saker som jag har tyckt varit spännande och som jag hade mycket användning av under min praktik var avsnittet om optiska illusioner i Smart Retails verktyg. I kombination med min stylinglära hjälpte det mig verkligen att lyfta fram de olika varumärkenas visioner. Målet som jag har med min utbildning är att jag vill bli en trendanalytiker och arbeta nära slutkunden. Efter gymnasiet vill jag vidareutbilda mig, gärna utomlands. Jag känner att det stöd och den kunskap jag har fått från Smart Retails verktyg kommer spela en stor roll i min framtida karriär.”

Se videon med Madicken och ta del av hennes tankar och åsikter om Smart Retail.

Träffa Madicken på Realgymnasiet som berättar om sina drömmar och hur hon jobbat med Smart styling under sina studier på stylistlinjen. Vi kan också avslöja att hennes dröm gått i uppfyllelse. (tidigare upplevelse) Hon studerar nu i London till trendanalytiker.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka demo och få offert

Ange hur många elever du har och vilka kurser du är intresserad av så återkommer vi med offert. Du kan också boka en demo så gör vi en genomgång via Teams eller Zoom. Under en halvtimme får du bekanta dig med programmet och alla dess finesser

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet.