Hår- och makeupstylist

Hantverksprogrammet inriktning Hår- och Makeupstylist

Prova på Kontakta oss

Smart Retail

Ett interaktivt, digitalt läromedel som leder eleverna till examen och yrkesprovet. För hantverksprogrammet med inriktning hår- och makeupstylist.

Smart Retails digitala läromedel för hår- och makeupstylist hjälper dig som utbildar elever inom hantverksprogrammet att nå målen

Branschen behöver fler hår- och makeup stylister och skolorna attraherar fler och fler elever.

Du som undervisar morgondagens medarbetare är otroligt viktig för både branschens och elevens framtid.

Med ökat söktryck och fler behov på anpassningar blir din roll som lärare mer och mer komplex.

Vår pedagogiska modell är din didaktiska relief.

Vi erbjuder ett digitalt läromedel inom yrket som leder den pedagogiska och didaktiska processen ger dig mer tid för elevens individuella behov

Smart Retail är utformat och strukturerat för att underlätta för dig som
yrkeslärare. Plattformen bidrar med ett pedagogiskt och didaktiskt stöd
som gör att du får mer tid för elevrelationerna och de praktiska momenten
i metodsalen. Smart Retails digitala läromedel för hår- och makeupstylister gör
att du som yrkeslärare sparar tid och kraft på att framställa material och
minskar din adminsitrativa arbetsbelastning och bedömning. Du får dagsfärsk kompetens
direkt in i klassrummet och en didaktisk metod som är anpassningsbar för
elevers olika behov. För ett flerstämmigt klassrum där varje individ får ett lärande på sina egna villkor.

Varje modul är uppdelad i micro-avsnitt med interaktiva övningar och
tester.  Varje kursmodul och avsnitt har filmer, presentationsmaterial och
variation på övningar och tester.  Du som lärare kommer att hämta
läromaterial för klassrum, APL plats, grupp och individ.  Dessutom kan du
följa dina elevers progression i din kontrollvy i realtid – oavsett var, hur och
när denna studerar.

 

Testa och utvärdera läromedlet i lugn och ro

Tillsammans möjliggör vi för att alla elever, oavsett behov, når framgång i skolan och yrket.

Smart Retails digitala läromedel främjar ett flerstämmigt klassrum, en lättad arbetsbelastning för dig som lärare och för en framgångsrik undervisning hela vägen till examen.

Kontakta Sandra på Smart Retail för att veta mer och testa läromedlet på din skola

Utbildningens innehåll

Färglära

Eftersom det finns miljontals färger och färgblandningar är det inte helt enkelt att urskilja dem. Men det går att träna upp ögat.

Makeup - Profession
Kursen som vägleder dig genom ett hållbart yrkesliv. Arbetsmiljö, Ergonomi och Servicekunskap
Makeup - Teknik
Lär dig hur du modellerar utifrån ansiktsform. Korrigerar och framhäver ögon, läppar och ögonbryn, på ett professionellt sätt. I den här kursen får du lära dig skissteknik på facecharts, hur du använder teorin i praktiken med rätt verktyg och framförallt, teknik!
Makeup - För olika tillfällen
Få kunskap om hur du kombinerar olika tekniker utifrån tema och uppdrag. Festen, arbetsintervjun, dejten eller bröllopet.  För den professionella makeupstylisten som vill vässa kunskaperna och utföra yrkesprovet.
Hårkunskap

Teoretisk och teknisk grundkunskap för att påbörja din yrkesutbildning till frisör eller hårstylist. Ger kunskap om alla grunder för att arbeta professionellt med håret som främsta material. Du lär dig bland annat hårets anatomi och uppbyggnad, kvalitéer och hårvård med riklig produktkunskap. 

 

Hårstyling
Här börjar din professionella resa inom hårstyling. Trendig och traditionell styling med värmeverktyg. Ett rikligt avsnitt med flättekniker. Hårdesign för kort och långt hår. Och lika uppsättningstekniker - från stram tofs till kunglig knut!
Matcha färger

Vi jobbar med vad som kallas för harmonisk färgskala. Du lär dig att förstå sammanhang och vilka färger som stämmer in i en persons naturliga miljö.  

Stilhistoria del 1 och del 2

Kursen för dig som undervisar Tradition och utveckling. Vi speglar de viktigaste händelserna som skapats i olika tidsperioder, de som varit avgörande för nya influenser. Genom historien förstår vi varför det ser ut som det gör i dag.

Optiska illusioner & mönster

Med bland annat mönster kan vi lura hjärnan och ögonen för att lyckas ta fram de former vi önskar för olika kroppstyper.

Personlighet & stil

Eftersom alla har en unik personlighet är det svårt att gruppera eller dra en gräns mellan modepersonligheterna, det finns helt enkelt för många. Här går vi igenom de vanligaste stiltyperna och de olika trendstilarna.

Ansikte och ansiktsform

Ansiktets betydelse för identitet och socialt samspel gör att vi måste vara extra noggranna när vi jobbar med styling. Genom att studera kundens ansiktsform och ansiktsdrag blir det enklare att avgöra vilka smycken, överdelar, frisyrer och glasögon som passar bäst.

Se exempel på en kurs i plattformen

Som lärare bestämmer du själv hur du vill lägga upp dina kurser. Du kan välja att hantera schemat manuellt eller låta det läggas upp automatiskt. Du kan följa dina elevers framsteg, få statistik, påminna elever som inte gjort färdigt och mejla dem direkt. Vårt smarta och digitaliserade verktyg underlättar din planering. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen om Accessoarer för att få en uppfattning om plattformen.

Kursinformation

Kursmodul – Makeup teknik

5 avsnitt à cirka 60 minuter teori = 5 timmar (med övningar från ca 40 – 200 timmar beroende på elevens behov av att öva och befästa teknikerna.

Varje avsnitt i kursmodulen innehåller ett flertal instruktionsfilmer, bildspel, teoretiska instruktioner samt frågor/svar och övningar. Du som undervisar kan följa elevernas progressioner.

Kursen vänder sig till

Lärare och elever som studerar på hantverksprogrammet med yrkesutgång hår och makeupstylist. Kursen lämpar sig även för dig som siktar mot yrkesprov eller vill slipa dina tekniska kunskaper inom makeup.

exempel på kunskaper efter utförd kurs

Ansiktsform och modellage i teori och praktik (teknik)
Bryn – rätt form för ansiktsformen och varierade sminktekniker för bryn
Ögonformer och samtliga skuggtekniker i teori och metod
Ögonfärger – kontrastverkan och fördubblingseffekt med färglära
Läppar – appliceringsteknik för hållbar perfekt mun
Makeup utifrån event

Kontakta Sandra på Smart Retail för att veta mer och testa en kurs kostnadsfritt!

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service