Diplomerad modesäljare och Personal Shopper för handelsprogrammet

Att kunna ge expertråd bygger relationer, inger förtroende, skapar lojalitet och inte minst trygghet i din roll som säljare eller Personal Shopper. I 12 kursdelar lär dig du allt om stil, färg och form för att kunna hjälpa kunden att göra mer hållbara val utifrån hans eller hennes personliga egenskaper och stil.

Prova på Kontakta oss

Modeexpertis i framtidens butiker och e-handel

I takt med ökad konkurrens och e-handelns inträde ställer kunderna nya krav. Personal shopping, lagning av kläder, hållbarhet, second hand och cirkulär hantering är en del av modebutikens vardag. Kunderna kräver pålästa och duktiga säljare som verkligen kan produkterna och ger kloka och hållbara råd. Det ställer i sin tur krav på rätt utbildning. Framtiden modebutiker och plattformar för e-handel kommer att kräva experter på mode.

Den här kursen hjälper eleverna att förstå de grundläggande principerna i att jobba med modestyling, färg- och formlinjer och modets regelverk. Den innehåller också ett avsnitt om hållbarhet och textila material.

Kursen kan göras i självstudier tillsammans med en handledare eller med hjälp av kunnig personal på elevens APL-plats. Eleven gör uppgifter och testar sin förmåga under kursens gång. Utbildningen avslutas med ett diplomeringstest. Kursintyg utfärdas.

Med vår personal shopper utbildning kan eleven fortsätta sin karriär som Personal Shopper/personlig stylist, modesäljare, modeinköpare, säljledare, Visual Merchandiser, designer eller trendanalytiker.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Styling handlar om att med hjälp av fördjupad stilkunskap forma ett personligt uttryck utifrån kundens behov. Arbetet som stylist handlar om att skapa balans och harmoni med hjälp av kunskap om plaggets färg och form, inte om rätt och fel.

Färglära

Eftersom det finns miljontals färger och färgblandningar är det inte helt enkelt att urskilja dem. Men det går att träna upp ögat.

Matcha färger

Vi jobbar med vad som kallas för harmonisk färgskala. Du lär dig att förstå sammanhang och vilka färger som stämmer in i en persons naturliga miljö.  

Optiska illusioner & mönster

Med bland annat mönster kan vi lura hjärnan och ögonen för att lyckas ta fram de former vi önskar för olika kroppstyper.

Kvinnors proportioner

Med personlig styling kan vi balansera kundens kropp så att den får “rätt” proportioner. Det handlar om vad ögat tycker ser harmoniskt ut, inte om ideal eller trender.

Att styla kvinnor

Att tänka på kundens kroppstyp, siluett och färger men även kundens personlighet spelar en viktig roll när du föreslår kläder och accessoarer.

Accessoarer

Med rätt accessoarer till plaggen du valt ut blir stylingen komplett. Även ett läppstift är ett slags accessoar eftersom det kan lyfta en hel kombination.

Dressat herrmode

Mode för herrar är inte drivet av trender på samma sätt som för damer, många klassiska stilar överlever genom decennier. Därför är det väl värt att lära sig om det klassiska modet.

Att styla män

Mode för herrar är inte drivet av trender på samma sätt som för damer, många klassiska stilar överlever genom decennier. Därför är det väl värt att lära sig om det klassiska modet.

Klädkoder

Vad betyder egentligen det som står på inbjudningskortet? Innebär ”kavaj” att jag kan ha ljus kavaj och mörk byxa? I det här avsnittet går vi igenom formella regler kring kläder.

Personlighet & stil

Kläder är intimt förknippat med personlig identitet och berättar en historia om personen som bär dem. För att kunna hjälpa våra kunder att göra hållbara val är det bra att kunna identifiera olika stiltyper.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Se exempel på kursavsnitt

Som lärare bestämmer du själv hur du vill lägga upp dina kurser. Du kan välja att hantera schemat manuellt eller låta det läggas upp automatiskt. Du kan följa dina elevers framsteg, få statistik, påminna elever som inte gjort färdigt och mejla dem direkt. Vårt smarta och digitaliserade verktyg underlättar din planering. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

12 avsnitt à cirka 60 minuter = totalt 13 timmar (med uppgifter och övningar cirka 50 timmar) som innehåller filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Flera av uppgifterna passar för både butikspersonal och studenter.

Kursen vänder sig till

Gymnasieelever på program för Handel och administration och Försäljning och service.
Kursen lämpar sig också i kurser som individuellt val, gymnasiearbete och utställningsdesign.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Färglära
Optiska illusioner
Modestyling
Personlighet och stil
Beteende och kommunikationsstil
Hållbarhet kring textila material
Hur du förmedlar kunskaper i säljsamtal med kund

Förslag på metodik

  • Genomgång i projektorläge med bildspel/filmer
  • Diskussionsfrågor i klassrum
  • Övningar
  • Besvara frågematerial
  • Repetition
  • Quiz
  • Övningar på APL-platser

Kurserna lämpar sig också för självstudier.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka demo och få offert

Ange hur många elever du har och vilka kurser du är intresserad av så återkommer vi med offert. Du kan också boka en demo så gör vi en genomgång via Teams eller Zoom. Under en halvtimme får du bekanta dig med programmet och alla dess finesser.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också utöver denna personal shopper utbildning ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet.