Stilhistoria – personlighet och stil, textil och mode för hantverksprogrammet

Fyra kursdelar som lär ut om stilhistoria – kläder, makeup och hår genom tiderna med fokus på 1900-talet. Och en överblick över vilka viktiga händelser som skapat olika modeinfluenser. Grundkunskaper för dig som på något sätt vill förstå och jobba med mode.

Prova på Kontakta oss

Lär dig svara på frågor om stil

Vad du än jobbar med inom modevärlden eller frisörbranschen behöver du veta vad som har varit mest avgörande för att bära de nya influenserna in i nästa decennium. Det lär oss mycket om hur vi bygger en stil som kan leva länge och därmed bli hållbar. När kom pagen, vad är ursprunget till trenchcoaten, varför heter det pilotglasögon och hur får man till en preppy stil?

Behöver du förstå vad som ligger till grund för modets historia har du hittat rätt kurs. Här finns massor av roliga övningar som eleven kan jobba med för att testa sin kreativitet. Eleven gör uppgifter och testar sin förmåga under kursens gång.

I utbildningen blandas spännande kunskap om grunden till dagens modeinfluenser i form av film, bilder och övningar. Vi jobbar också med hur vi översätter beteendestilar till modestilar. Hur påverkar din kommunikationsstil och beteendestil dina klädval? I ett test får eleverna fundera över sin egen modestil och lära sig att läsa kunders.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Stilhistoria 1

En snabb överblick på utvecklingen av mode och frisyrer fram till 1900-talet, sedan börjar den historiska spaningen från 1910 talet och framåt. Vilka världshändelser påverkade de förändringar vi ser under varje decennium? Louise Jansson, expert i modehistoria, har producerat material och texter.

Stilhistoria 2

Resan genom stilhistorien fortsätter, först med ett besök till England och det färgglada "Swinging London". Vi pratar om ikoniska designers och plagg. Spaningen slutar i 2000-talet.

Personlighet & stil

Eftersom alla har en unik personlighet är det svårt att gruppera eller dra en gräns mellan modepersonligheterna, det finns helt enkelt för många. Här går vi igenom de vanligaste stiltyperna och de olika trendstilarna.

Kommunikationsstil & modestil

Vi lär oss mer om kommunikation, beteende och mode. Vi sätter ihop kommunikationsstil med klädstil (inklusive frisyr och makeup). Vilka ledtrådar i klädstilen som kan avslöja kundens kommunikationsstil och vice versa. Du får också testa din egen beteende- och kommunikationsstil.

Se exempel på kursavsnitt

Som lärare bestämmer du själv hur du vill lägga upp dina kurser. Du kan välja att hantera schemat manuellt eller låta det läggas upp automatiskt. Du kan följa dina elevers framsteg, få statistik, påminna elever som inte gjort färdigt och mejla dem direkt. Vårt smarta och digitaliserade verktyg underlättar din planering. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

4 avsnitt à 60 minuter = totalt cirka 4 timmar (med uppgifter cirka 20 timmar eller mer) som innehåller filmer, bildspel, frågor/svar och övningar (ett flertal i varje kapitel).

Kursen vänder sig till

Gymnasieelever som studerar på Hantverksprogrammet eller yrkesskola i mode/design/textil och programmet Frisör och stylist.
Kursen lämpar sig väl i kurser som Tradition och utveckling, och som komplement till alla ämnen där man jobbar med personlighet och stil.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Trender under 1900-talet
Världshändelser som gett upphov till influenser
Ikoniska designers
Klassiska plagg genom tiderna
De vanligaste stiltyperna
Hur vi definierar trendstilar i modevärlden
Olika kommunikations- och beteendestilar
Kommunikationsstil som påverkar klädstil
Att hitta stil och stilpreferenser

Förslag på metodik

  • Genomgång i projektorläge med bildspel/filmer
  • Diskussionsfrågor i klassrum
  • Övningar
  • Besvara frågematerial
  • Repetition
  • Quiz
  • Övningar på APL-platser

Kurserna lämpar sig också för självstudier.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka demo och få offert

Ange hur många elever du har och vilka kurser du är intresserad av så återkommer vi med offert. Du kan också boka en demo så gör vi en genomgång via Teams eller Zoom. Under en halvtimme får du bekanta dig med programmet och alla dess finesser.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet.