Butikskommunikation & visual merchandising

En Visual Merchandiser skapar butiksmiljöer som ska vara visuellt tilltalande och inspirerande, i syfte att påverka kunden och öka försäljningen.

Kontakta oss Boka demo och få offert

Hur du skapar effektiv kommunikation direkt i butik

Hur du skapar effektiv kommunikation direkt i butik
Genom välplanerade butikslayouter, kreativa produktexponeringar och trivsamma miljöer får du kunden att både stanna längre i butiken och vilja komma tillbaka. Det handlar om att engagera, skapa upplevelser och känslor.

Det finns välkända och nödvändiga grunder för visual merchandising, till exempel visuella teman, grupperingar och färger. Men för att visual merchandising ska bli riktigt framgångsrik måste den lyfta ett varumärkes sortiment och shoppingupplevelsen som helhet.

I fem avsnitt får du lära dig mer om vad vi kallar för butikskommunikation – en allt viktigare del av helheten när butikerna går från att vara produktorienterade till upplevelsebaserade. Tillsammans med Anne Hesslegren och Kom Agency som står för utbildningsmaterialet lär vi ut grunderna.
Läs mer om Kom Agency här.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion och historia

Vi berättar om yrkesrollen, går igenom detaljhandelns historia och hur utvecklingen har påverkat yrket. Rollen och befattningsbeskrivningen kan skilja sig åt beroende på företag och förutsättningar, det gemensamma är yrkesrollens stora påverkan på försäljning och visuell upplevelse.

Produktexponering

Produktexponering handlar om hur man väljer att presentera produkter i butik. Det finns flera olika principer och många framgångsrika butiker använder en kombination av olika. I det här avsnittet går vi igenom några av de grundprinciper för produktexponering som är vanliga inom mode och sport.

Butikslayout

Det viktigaste med en bra butikslayout är att guida kunden runt i butiken, skapa upplevelse i kundvarvet och ge kunden en tydlig uppfattning av sortimentet. Här fördjupar vi oss i vad som skiljer olika typer av layouter åt och går igenom grundläggande tekniker i planering av butikslayout.

Butikslayout - Mixade branscher

Butikslayouter och produktexponeringar varierar i upplägg och teknik beroende på butiksformat och målbilder. Vi går igenom de viktigaste layouterna och exponeringarna för andra branscher än mode.

Produktexponering mixade branscher

För att presentera produkter och välja rätt exponeringsprincip för din butik och ditt varumärke behöver du inte bara välja en princip. I detta avsnitt går vi igenom några grundprinciper från andra branscher än mode.

Följ med på en rundtur!

På Smart Retail rustar vi dagens och framtidens medarbetare inom handeln att leva upp till de högt ställda kraven på relationsskapande service och försäljning i butik. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen. Välkommen till Smart Retail. För en personlig affär.

Kursinformation

5 avsnitt à cirka 120 minuter = totalt cirka 10 timmar som innehåller filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller flera uppgifter som passar för både för butiken och skolan.

Kursen vänder sig till

Säljare, butikschefer, regionchefer, butiksplanerare och butiksägare för butiker eller kedjeföretag inom retail med behov av kompetenslyft inom sällanköpshandel (ej dagligvaruhandel).

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Att inreda och skapa en säljande butik
Att skapa exponering i linje med varumärket, kampanjer/teman och ekonomiska mål
Att arbeta med kundvarv för att skapa köplust

Exempel på delmoment

  • Vad är visual merchandising
  • Yrkets roller, ansvar och historia
  • Avdelningsplacering
  • Gångstråk
  • Layout
  • Kundvarv
  • Kontakt- och serviceytor
  • Planering för produktexponering
  • Exponeringsprinciper för vägg, golv och fokusytor
  • Grundläggande teknik

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet. Om du vill får du gärna testa ett avsnitt i vår plattform.