Butikskommunikation & visual merchandising

En Visual Merchandiser skapar butiksmiljöer som ska vara visuellt tilltalande och inspirerande, i syfte att påverka kunden och öka försäljningen.

Kontakta oss Boka demo och få offert

Hur du skapar effektiv kommunikation direkt i butik

Hur du skapar effektiv kommunikation direkt i butik
Genom välplanerade butikslayouter, kreativa produktexponeringar och trivsamma miljöer får du kunden att både stanna längre i butiken och vilja komma tillbaka. Det handlar om att engagera, skapa upplevelser och känslor.

Det finns välkända och nödvändiga grunder för visual merchandising, till exempel visuella teman, grupperingar och färger. Men för att visual merchandising ska bli riktigt framgångsrik måste den lyfta ett varumärkes sortiment och shoppingupplevelsen som helhet.

I fem avsnitt får du lära dig mer om vad vi kallar för butikskommunikation – en allt viktigare del av helheten när butikerna går från att vara produktorienterade till upplevelsebaserade. Tillsammans med Anne Hesslegren och Kom Agency som står för utbildningsmaterialet lär vi ut grunderna.
Läs mer om Kom Agency här.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion och historia - 2 kursdelar

Vi berättar om yrkesrollen, går igenom detaljhandelns historia och hur utvecklingen har påverkat yrket. Rollen och befattningsbeskrivningen kan skilja sig åt beroende på företag och förutsättningar, det gemensamma är yrkesrollens stora påverkan på försäljning och visuell upplevelse.

Färglära för VM - 1 kursdel
När du skapar en display eller designar en butiksmiljö, är ditt val av färger ett kraftfullt verktyg för att kommunicera med kunderna. Färglära handlar inte bara om att välja vackra kombinationer, utan om att förstå hur olika nyanser samspelar och påverkar varandra – och slutligen hur de påverkar oss som betraktare.
Produktexponering mode - 4 kursdelar

Produktexponering handlar om hur man väljer att presentera produkter i butik. Det finns flera olika principer och många framgångsrika butiker använder en kombination av olika. I det här avsnittet går vi igenom några av de grundprinciper för produktexponering som är vanliga inom mode och sport.

Butikslayout mode - 4 kursdelar

Det viktigaste med en bra butikslayout är att guida kunden runt i butiken, skapa upplevelse i kundvarvet och ge kunden en tydlig uppfattning av sortimentet. Här fördjupar vi oss i vad som skiljer olika typer av layouter åt och går igenom grundläggande tekniker i planering av butikslayout.

Butikslayout mixade branscher - 3 kursdelar

Butikslayouter och produktexponeringar varierar i upplägg och teknik beroende på butiksformat och målbilder. Vi går igenom de viktigaste layouterna och exponeringarna för andra branscher än mode.

Produktexponering mixade branscher - 3 kursdelar

För att presentera produkter och välja rätt exponeringsprincip för din butik och ditt varumärke behöver du inte bara välja en princip. I detta avsnitt går vi igenom några grundprinciper från andra branscher än mode.

Skyltfönster - 4 kursdelar
Första steget i mötet med kunden på hennes köpresa sker ofta i ett skyltfönster. En plats där konst möter handel, där kreativitet och affärssinne samverkar för att skapa en oemotståndlig inbjudan in till butiken. Från grundläggande principer till avancerade format, kommer vi att ge dig verktygen och kunskapen för att skapa skyltfönster.
Varuhantering - 1 kursdel
I varuhantering sammanfattar vi mycket av vad vi lärt oss i tidigare avsnitt och samtidigt ger lite tips och inspiration till vad du ska tänka på när du jobbar med att exponera snyggt i butik. Hur du håller en butik uppdaterad och roterar dina varor så att kunden alltid hittar något nytt och spännande när de besöker din butik.
Butiksekonomi för VM - 1 kursdel
En Visual Merchandiser behöver inte vara expert på att räkna men behöver förstå de grundläggande nyckeltalen för att kunna följa upp sitt arbete med produkter och exponering. Pålägg, marginaler och konverteringsgrad – hur hänger allt ihop? Lär dig att förstå det grundläggande vad gäller en lönsam butik.

Följ med på en rundtur!

På Smart Retail rustar vi dagens och framtidens medarbetare inom handeln att leva upp till de högt ställda kraven på relationsskapande service och försäljning i butik. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen. Välkommen till Smart Retail. För en personlig affär.

Kursinformation

23 avsnitt à cirka 30 minuter = totalt cirka 10 timmar som innehåller filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller flera uppgifter som passar för både för butiken och skolan.

Kursen vänder sig till

Säljare, butikschefer, regionchefer, butiksplanerare och butiksägare för butiker eller kedjeföretag inom retail med behov av kompetenslyft inom sällanköpshandel (ej dagligvaruhandel).

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Att inreda och skapa en säljande butik
Att skapa exponering i linje med varumärket, kampanjer/teman och ekonomiska mål
Att arbeta med kundvarv för att skapa köplust

Exempel på delmoment

  • Vad är visual merchandising
  • Yrkets roller, ansvar och historia
  • Avdelningsplacering
  • Gångstråk
  • Layout
  • Kundvarv
  • Kontakt- och serviceytor
  • Planering för produktexponering
  • Exponeringsprinciper för vägg, golv och fokusytor
  • Grundläggande teknik

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet. Om du vill får du gärna testa ett avsnitt i vår plattform.