Sälj & serviceträning

En duktig säljcoach, rådgivare och säljare möter kunden där kunden befinner sig. I 14 kursavsnitt lär du dig mer om vad som gäller i framtidens handel. Och får många bra knep på köpet.

Kontakta oss Boka demo och få offert

Kunskap som gör både medarbetare och kunder nöjda

Det är bara kunden som kan avgöra om han eller hon upplever bra service eller inte. Men vad utmärker bra service och vad är egentligen skillnaden på service och försäljning?

Specialistkunskap och säljkunskap kommer att ge stora konkurrensfördelar. Kundens upplevelse av kompetens och engagerad butikspersonal är några av de mest betydelsefulla framgångsfaktorerna och konkurrensfördelarna. Men även inom e-handel ställs krav på personligt bemötande, även där kommer vi att finna experter som skapar personliga relationer till sina kunder.

Med Smart Retail kan dina medarbetare träna när, hur och var de än befinner sig – på väg till jobbet, när de packar upp varor eller på avsatt studietid, via mobil eller dator. De kan lyssna, läsa och träna för att sedan använda sig av de nya kunskaperna i verkligheten. En lustfylld utbildning och träning som leder till ökad försäljning, högre lönsamhet och stimulerade medarbetare. Vill du/ni ha skräddarsydda avsnitt ordnar vid det.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Sälj & Service

Fler och fler vill köpa från människor de känner, litar på och gillar. Därför är relationsbyggandet navet för kundupplevelsen. I sociala medier kan mötet mellan säljare och kunder kopplas till nya kanaler och skapa nya relationer, något som kräver att säljaren utvecklas.

Du & din drivkraft

Vad är det som gör att du stiger upp varje morgon och går till jobbet? Handlar det om självförverkligande eller är kanske lönen viktigare? I starka team är det du och din drivkraft som står i centrum. Vi ger metoderna för att kunna leda sig själv.

Teamet

Medarbetare som upplever att de är en del av ett team, och har en chef som ser varje person, trivs bättre och vill stanna längre på sina arbetsplatser. Och alla behöver samspela med varandra för att uppnå bästa resultat. Du och ditt team är nyckeln till både trivsel och framgång.

Säljprocessen

En säljprocess kan vara komplicerad och innehålla många steg, men kunder i den digitala världen är vana vid att det går snabbt. De är otåliga, vill ha information blixtsnabbt och blir ofta irriterade av att stå i kö. Vill du bli en fullfjädrad säljare behöver du behärska alla delar i säljprocessen, även under pressade förhållanden.

Första intrycket-fasen

Vad behöver du tänka på när kunden kliver in i butiken? Du har ju bara en chans att göra ett första intryck. Kundens upplevelse av butiken ha till stor del att göra med dig.

Första kontakten-fasen

Kunden har hunnit bekanta sig med din butik och nu är det dags att ta första kontakten. Hur närmar man sig en människa man aldrig träffat förut? Hur öppnar man ett samtal?

Nyfikenhetsfasen

Att jobba som "expert" eller säljare idag handlar om att ge bästa service i butik, oavsett det handlar om att avsluta ordern i butiken eller att hjälpa kunden att göra det online. Genom att ta reda på så mycket som möjligt om kundens behov, kan du visa vilka alternativ du ser för att lösa behoven.

Förklara och visa-fasen

Ju mer du vet om produkterna du säljer, desto större framgång kommer du ha i denna del av säljprocessen. Nu är det dags att visa upp alla goda förslag och produkter du tänkt ut, specialanpassade för just din kund.

Prova fasen

Om vi lyckas få kunden att prova, känna och klämma har vi kommit betydligt närmare ett köpbeslut.
Genom att vara med hela vägen vet du om kunden redan bestämt sig eller om du ska erbjuda kunden ett annat alternativ.

Merförsäljningsfasen

I många fall har kunden fler och/eller djupare behov som han eller hon kanske inte berättat om. I merförsäljningsfasen jobbar du proaktivt och ligger steget före. Vad kan kunden mer behöva för att varan som just köpts ska kännas perfekt?

Avslutsfasen

Avslutstekniker brukar ofta presenteras som knep för att få kunden att bestämma sig för köp. Men eftersom människor ofta har svårt att fatta beslut och behöver hjälp, handlar det mer om att hjälpa kunden att komma i mål.

Sista intrycket-fasen

Forskning visar att det sista intrycket är lika viktigt som det första. En ”grand finale” skapar minnesvärd service och lojala kunder.

Efterköpsfasen

Hur håller vi kontakt med kunden när han eller hon är långt från butiken? Det finns förstås sätt att öka önskan och viljan att komma tillbaka så snart som möjligt.

Invändningar

En duktig säljare låter sig inte nedslås. Kunden säger nej till din produkt och inte till dig som person. Men när kunder tvekar eller säger nej tack, vad gör du då?

Kundklagomål & reklamationer

Att kunder klagar är svårt att undvika, det handlar snarare om att kunna hantera dem utan att själv bli på dåligt humör. Hur får man kunder nöjda trots att de är arga på den service eller produkt vi just levererat till dem?

Kommunikationsstilar

Människor kommunicerar på olika sätt. Som säljare och servicegivare gäller det att att anpassa sitt eget sätt kommunicera utifrån dina kunders sätt att vara och agera.

Konsumentlagen regelverket

Det är viktigt att ha ett regelverk för hur man sköter återköp, byten reklamationer och andra missnöjen. Man måste också vara flexibel och tänja på regelverket för att anpassa beslutet efter situationen här och nu.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Framtidens trender

Vi tar upp trender och spaningar i branschen, bland annat om vad som väntar i den digitala världen.
En del av tankarna är rena spekulationer, andra kanske förverkligas snabbare än vi tror.

Följ med på en rundtur!

På Smart Retail rustar vi dagens och framtidens medarbetare inom handeln att leva upp till de högt ställda kraven på relationsskapande service och
försäljning i butik. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen. Välkommen till Smart Retail. För en personlig affär.

Kursinformation

16-18 avsnitt à cirka 30-45 minuter = totalt cirka 12-20 timmar som innehåller filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller flera uppgifter som passar för både butik och klassrum.

Kursen vänder sig till

Säljare/säljcoacher, säljledare, butikschefer och arbetsledare i butiker, e-handel eller kedjeföretag inom retail med behov av kompetenslyft.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Din egen drivkrafts betydelse för att sprida positiv energi
 • Teamets betydelse för fler uppskattande och köpande kunder
 • Hur detaljhandelns omnikanal-utveckling påverkar vårt arbete idag och i framtiden
 • Kundens olika köpprocesser
 • Branschers och företags olikheter i service- och säljprocessen
 • Säljprocessens olika steg och innehåll, från första intryck till efterköp
 • Att hantera olika situationer som missnöjda kunder och olika kundtyper

Exempel på delmoment

 • Du och din drivkraft
 • Teamet
 • Säljprocessens nio steg
 • Invändningar och kundklagomål
 • Kommunikationsstilar
 • Konsumentlagens regelverk
 • Hållbarhet

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet. Om du vill får du gärna testa ett avsnitt i vår plattform.