Diplomerad modesäljare och Personal Shopper/personlig stylist – diplomeringskurs

Ger dig färdigheter att styla kunden utifrån personliga egenskaper och stil. 13 kursdelar som lär dig allt om stil, färg och form och hur du översätter kunskapen fram till vänliga säljsamtal i kundmötet

Kontakta oss Boka demo och få offert

En framtida karriär som modeexpert

Med ökad konkurrens och e-handelns inträde har kunderna blivit mer krävande. Service som personal shopping, lagning av kläder, hållbarhet, second hand och cirkulär hantering har blivit en del av modebutikens vardag. Kunderna är pålästa och efterfrågar duktiga säljare som kan produkterna och ge kloka hållbara val. Framtidens modebutiker och e-handelsplattformar kommer att kräva modeexperter. Det ställer i sin tur krav på att framtidens yrkeskår inom mode har rätt utbildning.

Kursen ger dig färdigheter att styla kunden utifrån hans eller hennes personliga egenskaper och stil. Expertråd som bygger relationer, inger förtroende och skapar lojalitet och inte minst trygghet i din roll som säljare. Jobbar du som inköpare ger utbildningen många tips om att göra smartare val.

Vill du/ni gå vidare fram till diplomering finns det möjlighet att fortsätta fram till arbetsprov och göra ett digitalt diplomtest innan du får ditt kvalitetssäkrade diplom, någonting som ger dig och företaget stora möjligheter i butikens marknadsföring.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Styling handlar om att med hjälp av fördjupad stilkunskap forma ett personligt uttryck utifrån kundens behov. Arbetet som stylist handlar om att skapa balans och harmoni med hjälp av kunskap om plaggets färg och form, inte om rätt och fel.

Färglära

Eftersom det finns miljontals färger och färgblandningar är det inte helt enkelt att urskilja dem. Men det går att träna upp ögat.

Matcha färger

Vi jobbar med vad som kallas för harmonisk färgskala. Du lär dig att förstå sammanhang och vilka färger som stämmer in i en persons naturliga miljö.  

Optiska illusioner & mönster

Med bland annat mönster kan vi lura hjärnan och ögonen för att lyckas ta fram de former vi önskar för olika kroppstyper.

Kvinnors proportioner

Med personlig styling kan vi balansera kundens kropp så att den får “rätt” proportioner. Det handlar om vad ögat tycker ser harmoniskt ut, inte om ideal eller trender.

Att styla kvinnor

Att tänka på kundens kroppstyp, siluett och färger men även kundens personlighet spelar en viktig roll när du föreslår kläder och accessoarer.

Accessoarer

Med rätt accessoarer till plaggen du valt ut blir stylingen komplett. Även ett läppstift är ett slags accessoar eftersom det kan lyfta en hel kombination.

Dressat herrmode

Mode för herrar är inte drivet av trender på samma sätt som för damer, många klassiska stilar överlever genom decennier. Därför är det väl värt att lära sig om det klassiska modet.

Att styla män

Att bygga basgarderober är grunden för att skapa många sätt att klä sig utifrån få delar. Hur sätter man till exempel ihop en blazer eller kostym med andra plagg för att skapa fler variationer?

Klädkoder

Vad betyder egentligen det som står på inbjudningskortet? Innebär ”kavaj” att jag kan ha ljus kavaj och mörk byxa? I det här avsnittet går vi igenom formella regler kring kläder.

Personlighet & stil

Kläder är intimt förknippat med personlig identitet och berättar en historia om personen som bär dem. För att kunna hjälpa våra kunder att göra hållbara val är det bra att kunna identifiera olika stiltyper.

Kommunikationsstil & modestil

Vi sätter ihop kommunikationsstil med klädstil (inklusive frisyr och makeup). Vilka ledtrådar i klädstilen som kan avslöja kundens kommunikationsstil och vice versa.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Följ med på en rundtur!

På Smart Retail rustar vi dagens och framtidens medarbetare inom handeln att leva upp till de högt ställda kraven på relationsskapande service och försäljning i butik. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.
Välkommen till Smart Retail. För en personlig affär.

Kursinformation

13 avsnitt à cirka 60 minuter = totalt cirka 12 timmar (med uppgifter och övningar cirka 20 timmar).
Kursen innehåller flera uppgifter som leder fram till sluttest och diplomering.

Kursen vänder sig till

Butiksägare, modesäljare, butikschefer mode och kundrådgivare för modehandlare, e-handelsföretag och kedjeföretag inom retail med behov av kompetenslyft inom mode och personlig styling.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

 • Stylingkunskap som bygger relation med kund
 • Hur färger, linjer och former påverkar kundens kroppsupplevelse
 • Det bästa klädvalet för kundens personliga behov och miljö
 • Att jobba med klädkoder
 • Att göra hållbara val
 • Garderobsplanering
 • Att styla både kvinnor och män
 • Att definiera kundens olika kommunikationsstilar

Exempel på delmoment

 • Färglära
 • Optiska illusioner
 • Att styla kvinnor
 • Att styla män
 • Klädkoder
 • Kommunikationsstilar
 • Modestilar
 • Hållbarhetsfrågor

Madicken

Gymnasieelev, Real Gymnasiet, Årskurs 2

“En av de saker som jag har tyckt varit spännande och som jag hade mycket användning av under min praktik var avsnittet om optiska illusioner i Smart Retails verktyg. I kombination med min stylinglära hjälpte det mig verkligen att lyfta fram de olika varumärkenas visioner. Målet som jag har med min utbildning är att jag vill bli en trendanalytiker och arbeta nära slutkunden. Efter gymnasiet vill jag vidareutbilda mig, gärna utomlands. Jag känner att det stöd och den kunskap jag har fått från Smart Retails verktyg kommer spela en stor roll i min framtida karriär.”

Se videon med Madicken och ta del av hennes tankar och åsikter om Smart Retail.

Träffa Madicken på Realgymnasiet som berättar om sina drömmar och hur hon jobbat med Smart styling under sina studier på stylistlinjen. Vi kan också avslöja att hennes dröm gått i uppfyllelse. (tidigare upplevelse) Hon studerar nu i London till trendanalytiker.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet. Om du vill får du gärna testa ett avsnitt i vår plattform.