Textilträning med inriktning på hållbarhet

I 13 innehållsrika kursdelar lär du dig mer om materialen vi har i våra kläder, det viktigaste du behöver kunna i mötet med kund eller i bearbetning av material. Det nya avsnittet om hållbarhet i modebranschen tar upp det komplexa hållbarhetsarbetet för att tillverka kläder och textilier.

Kontakta oss Boka demo och få offert

Det viktigaste du behöver veta om hållbarhet och kläder

Jobbar du i modebutik behöver du ha kunskap om klädernas material för att kunna svara på kundernas frågor. Du behöver veta vilka material som är mer eller mindre hållbara och förstå den komplexa värdekedjan bakom att tillverka kläder.

E-handelns starka frammarsch ställer högre krav på personalen i modebutiker. 60 procent av kunderna upplever att de kan mer än butikspersonalen vilket innebär att produktkunskap är en stor konkurrensfördel. Men all den kunskap som finns om olika material och hållbarhet kan lätt bli överväldigande. Därför har vi valt ut det viktigaste du behöver veta kring olika materials egenskaper för att känna dig säker i mötet med kunden. Till exempel om och hur material krymper, olika typer av fibrer, hur kläderna ska tvättas, om slitstyrka och hållbarhet.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Vi berättar om vad textila material egentligen är, vad textilier består av och varför det är viktigt med kunskap kring materiallära. Du träffar vår lärare Lena Reagen, textillärare och författare i ämnet.

Bomull

Ungefär en fjärdedel av världens all textil är bomull – funktionellt, bekvämt och skönt och att ha på sig. Här lär vi oss mer om materialet som används i t-shirts, jeans, skjortor, sweatshirts, strumpor och underkläder.

Lin, Rami & Hampa

Träna på att lära dig skillnaden mellan olika material som har liknande egenskaper. Varför är det så skönt med vissa material på sommaren och varför skrynklar andra så mycket?

Fårull

Ull från får är en naturfiber med många fantastiska egenskaper och som skyddat oss människor mot kyla, vind och väta i tusentals år.

Ull från andra djur än får

Kashmir, alpacka, angora… Här får du lära dig mer om alla andra vackra ullsorter vi har i våra kläder.

Siden

Varifrån kommer siden och hur tillverkas det? Vad är det egentligen för skillnad på silke och siden? Lena Reagen berättar om det vackra och exklusiva materialet.

Regenatfibrer

Vad är regenatfibrer? Är de miljövänliga? Vilka material tillhör gruppen och varför kan de vara lite mer hållbara än andra material.

Syntetfibrer

Syntetfibrer är ett samlingsnamn för fibrer som ofta tillverkas av plast med olja som råvara. Det och mycket annat får du veta i detta avsnitt.

Microfibrer

Microfibrer är tunna och har hög täthet. De låter huden andas, släpper igenom kroppsvätska men är samtidigt vattentäta. Läs mer om det fantastiska materialet som framför allt används i sportkläder.

Läder

Vad är förklaringen till att en premiumväska kan vara flera tusen kronor dyrare än en enklare väska? Här får du också lära dig att ta hand om dina läderprodukter.

Blandningar

De flesta kläder innehåller blandningar av olika material. Om orsakerna bakom, och om det finns bättre eller sämre blandningar, handlar det här avsnittet.

Dun

Anders Kärrman, textilingenjör på Textile Support, berättar mer om alla egenskaper hos dunmaterial. Och ger en massa tips om hur man sköter ett dunplagg så att det håller riktigt länge

Hållbarhet

En djupdykning i den komplexa värdekedjan för att producera kläder – från designidé till produktion och försäljning i butik eller e-handel. Vi tar också ett större grepp om olika material i ett djupare hållbarhetsperspektiv. Sådant du behöver veta när kunderna ställer frågor.

Följ med på en rundtur!

På Smart Retail rustar vi dagens och framtidens medarbetare inom handeln att leva upp till de högt ställda kraven på relationsskapande service och försäljning i butik. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.
Välkommen till Smart Retail. För en personlig affär.

Kursinformation

13 avsnitt à cirka 30 minuter = totalt cirka 6 timmar (med uppgifter cirka 8 timmar) som innehåller filmer, bildspel samt frågor/svar. Materialet kan göras som självstudier.

Kursen vänder sig till

Butiksägare, modesäljare, butikschefer mode, inköpare textila produkter och kundrådgivare digitala plattformar för modehandlare, textila företag, e-handelsföretag och kedjeföretag inom retail.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Olika textila material och deras ursprung
 • Olika materials egenskaper och funktioner
 • Att ta hand om olika material
 • Att tänka kring material och hållbarhet
 • Att kommunicera kunskap i säljsamtal med kund
 • Insikt i den komplicerade värdekedjan att producera kläder

Exempel på delmoment

 • Bomull
 • Lin, rami och hampa
 • Fårull
 • Ull från andra djur än får
 • Siden
 • Regenatfibrer
 • Syntetfibrer
 • Microfibrer
 • Läder
 • Blandningar
 • Dun
 • Hållbarhet

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet. Om du vill får du gärna testa ett avsnitt i vår plattform.