Mode och skönhet med diplomeringskurs i modestyling/personal shopping för hantverksprogrammet

En komplett stylist-utbildning inom mode och styling med ämnen som stilhistoria, hållbarhet och kommunikationsstil. 41 kursavsnitt som passar in i flera kurser på hantverksprogrammet. Eleverna kan välja att diplomera sig till modestylister eller läsa en grundutbildning i hår, till frisör eller barberare.

Prova på Kontakta oss

För en karriär i modevärlden

Som lärare på yrkesprogram är det en utmaning att hålla sig ajour med all ny kunskap och teknik. Läroböcker blir snabbt morgondagens kunskap. Men det finns fler utmaningar. Ofta saknas bra undervisningsmaterial och metodsalar, det är svårt att hitta APL-platser och motivationen hos eleverna varierar stort. Språksvårigheter, sociala problem och diagnoser bidra till ytterligare svårigheter.

Omvärlden är i snabb förändring, samtidigt som kraven på eleverna ökar. Vi måste hjälpa dem utifrån deras färdigheter och möjligheter att utvecklas.

Den här kursen hjälper eleverna att förstå de grundläggande principerna för att jobba med modestyling, makeup, hårstyling eller som barberare. För de som går Hantverksprogrammet i ämnen som styling, individuellt val, Frisör årskurs 1 samt Textil och design.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Första avsnittet i kursen handlar om att bekanta dig med yrket personal shopper /personlig stylist. Kläder och stil uttrycker vem du är. Hur viktigt är ett första intryck.

Färglära

Eftersom det finns miljontals färger och färgblandningar är det inte helt enkelt att urskilja dem. Men det går att träna upp ögat.

Matcha färger

Vi jobbar med vad som kallas för harmonisk färgskala. Du lär dig att förstå sammanhang och vilka färger som stämmer in i en persons naturliga miljö.  

Optiska illusioner & mönster

Med bland annat mönster kan vi lura hjärnan och ögonen för att lyckas ta fram de former vi önskar för olika kroppstyper.

Kvinnors proportioner

Med personlig styling kan vi balansera kundens kropp så att den får “rätt” proportioner. Det handlar om vad ögat tycker ser harmoniskt ut, inte om ideal eller trender.

Att styla kvinnor

Att tänka på kundens kroppstyp, siluett och färger men även kundens personlighet spelar en viktig roll när du föreslår kläder och accessoarer.

Accessoarer

Med rätt accessoarer till plaggen du valt ut blir stylingen komplett. Även ett läppstift är ett slags accessoar eftersom det kan lyfta en hel kombination.

Dressat herrmode

Mode för herrar är inte drivet av trender på samma sätt som för damer, många klassiska stilar överlever genom decennier. Därför är det väl värt att lära sig om det klassiska modet.

Att styla män

Att bygga basgarderober är grunden för att skapa många sätt att klä sig utifrån få delar. Hur sätter man till exempel ihop en blazer eller kostym med andra plagg för att skapa fler variationer?

Klädkoder

Vad betyder egentligen det som står på inbjudningskortet? Innebär ”kavaj” att jag kan ha ljus kavaj och mörk byxa? I det här avsnittet går vi igenom formella regler kring kläder.

Textilträning

Ska du jobba i butik är kunskapen i textil grunden i din professionella karriär. Lär dig om materialen vi har i våra kläder i 13 avsnitt, från bomull till polyester. Ett större avsnitt handlar om hållbarhet och mode.

Personlighet och stil

Styling är intimt förknippat med personlig identitet och berättar en historia om personen. För att kunna arbeta professionellt och utifrån person är det bra att kunna identifiera olika stiltyper.

Kommunikationsstil & modestil

Vi sätter ihop kommunikationsstil med klädstil (inklusive frisyr och makeup). Vilka ledtrådar i klädstilen som kan avslöja kundens kommunikationsstil och vice versa.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Stilhistoria del 1 och del 2

Kursen för dig som undervisar Tradition och utveckling. Vi speglar de viktigaste händelserna som skapats i olika tidsperioder, de som varit avgörande för nya influenser. Genom historien förstår vi varför det ser ut som det gör i dag.

Frisör 1

Här får du som utbildar dig till frisör ta del av teoretisk och teknisk grundkunskap för din yrkesutbildning. En kompakt och innehållsrik utbildning som möter förväntningarna på kunskaper inför delprovet. Klippteknik, terminologi och färglära för colorister – från basic till lätt avancerad nivå.

Makeup 1

Här får du kunskap om alla grundtekniker för att skapa en look för både vardag och fest. Sandra Johansson, tillsammans med en samling av professionella makeupartister, visar hur, vad och varför.

Lärarhandledningar

Stödmaterial för dig som undervisar på yrkesprogram

Se exempel på kursavsnitt

Som lärare bestämmer du själv hur du vill lägga upp dina kurser. Du kan välja att hantera schemat manuellt eller låta det läggas upp automatiskt. Du kan följa dina elevers framsteg, få statistik, påminna elever som inte gjort färdigt och mejla dem direkt. Vårt smarta och digitaliserade verktyg underlättar din planering. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

41 avsnitt à cirka 60 minuter. Cirka 1 lektionstimme för genomgång eller självstudier.

Jobbar du med våra skoluppgifter kan varje avsnitt användas till flera lektionstimmar. Kursen innehåller flera uppgifter för både APL och klassrum.

Kursen vänder sig till

Gymnasieelever som studerar på Hantverksprogrammet Frisör och stylist

Kursen lämpar sig också i kurser som Styling, Frisör 1, Makeup 1, Tradition och utveckling, Material och miljö samt Individuellt val.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Färglära
Optiska illusioner
Modestyling
Personlighet och stil
Beteende och kommunikationsstil
Stilhistoria – mode och hår
Textillära
Ansikte och ansiktsformer
Hårkunskap
Frisör 1
Makeup 1
Barberare

Specialisera dig genom att diplomera dig till kvalitetssäkrad Style Advisor inom mode.
En utbildning som öppnar upp en karriär inom modevärlden som Personal Shopper, säljledare, inköpare, Visual Merchandiser, designer eller trendanalytiker.

Förslag på metodik

  • Genomgång i projektorläge med bildspel/filmer
  • Diskussionsfrågor i klassrum
  • Övningar
  • Besvara frågematerial
  • Repetition
  • Quiz
  • Övningar på APL-platser

Kurserna lämpar sig också för självstudier.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka demo och få offert

Ange hur många elever du har och vilka kurser du är intresserad av så återkommer vi med offert. Du kan också boka en demo så gör vi en genomgång via Teams eller Zoom. Under en halvtimme får du bekanta dig med programmet och alla dess finesser.

Ta reda på mer!

Utöver denna stylist-utbildning så erbjuder Smart Retail en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet.