Textilträning med inriktning på hållbarhet, textil och mode för hantverksprogrammet

I 13 innehållsrika kursdelar lär du dig mer om materialen vi har i våra kläder, det viktigaste du behöver kunna i mötet med kund eller i bearbetning av material. Det nya avsnittet om hållbarhet i modebranschen tar upp det komplexa hållbarhetsarbetet för att tillverka kläder och textilier.

Prova på Kontakta oss

Kunskap i textil för dig som jobbar med mode

Vad du än jobbar med inom modevärlden behövs grundläggande kunskaper kring materialen vi har i våra kläder, inte minst för att svara på kundernas frågor i butiken. Du behöver också förstå den komplexa värdekedjan bakom att tillverka kläder och vilka material som är mer eller mindre hållbara.

Den absolut största delen (hela 80 procent) av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktion, vilket betyder att det är bättre ju färre plagg som produceras. En vanlig t-shirt används i genomsnitt 30 gånger och skulle den användas dubbelt så mycket skulle klimatpåverkan halveras. Vad som är ett hållbart material avgörs alltså både av hur det är tillverkat och hur det används. Det mest hållbara materialet är det som verkligen används.

Jobbar dina elever med mode och design av kläder behöver de också bra kunskap om klädernas material. Med hjälp av micro-avsnitt får de lära sig olika materials viktigaste egenskaper i denna textil-utbildning. Material- och textilvärden utvecklas kontinuerligt och stort fokus ligger på hållbarhetsaspekten. Eleven gör uppgifter och testar sin förmåga under kursens gång.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Vi berättar om vad textila material egentligen är, vad textilier består av och varför det är viktigt med kunskap kring materiallära. Du träffar vår lärare Lena Reagen, textillärare och författare i ämnet.

Bomull

Ungefär en fjärdedel av världens all textil är bomull – funktionellt, bekvämt och skönt och att ha på sig. Här lär vi oss mer om materialet som används i t-shirts, jeans, skjortor, sweatshirts, strumpor och underkläder.

Lin, Rami & Hampa

Träna på att lära dig skillnaden mellan olika material som har liknande egenskaper. Varför är det så skönt med vissa material på sommaren och varför skrynklar andra så mycket?

Fårull

Ull från får är en naturfiber med många fantastiska egenskaper och som skyddat oss människor mot kyla, vind och väta i tusentals år.

Ull från andra djur än får

Kashmir, alpacka, angora… Här får du lära dig mer om alla andra vackra ullsorter vi har i våra kläder.

Siden

Varifrån kommer siden och hur tillverkas det? Vad är det egentligen för skillnad på silke och siden? Lena Reagen berättar om det vackra och exklusiva materialet.

Regenatfibrer

Vad är regenatfibrer? Är de miljövänliga? Vilka material tillhör gruppen och varför kan de vara lite mer hållbara än andra material.

Syntetfibrer

Syntetfibrer är ett samlingsnamn för fibrer som ofta tillverkas av plast med olja som råvara. Det och mycket annat får du veta i detta avsnitt.

Microfibrer

Microfibrer är tunna och har hög täthet. De låter huden andas, släpper igenom kroppsvätska men är samtidigt vattentäta. Läs mer om det fantastiska materialet som framför allt används i sportkläder.

Läder

Vad är förklaringen till att en premiumväska kan vara flera tusen kronor dyrare än en enklare väska? Här får du också lära dig att ta hand om dina läderprodukter.

Blandningar

De flesta kläder innehåller blandningar av olika material. Om orsakerna bakom, och om det finns bättre eller sämre blandningar, handlar det här avsnittet.

Dun

Anders Kärrman, textilingenjör på Textile Support, berättar mer om alla egenskaper hos dunmaterial. Och ger en massa tips om hur man sköter ett dunplagg så att det håller riktigt länge

Hållbarhet

En djupdykning i den komplexa värdekedjan för att producera kläder – från designidé till produktion och försäljning i butik eller e-handel. Vi tar också ett större grepp om olika material i ett djupare hållbarhetsperspektiv. Sådant du behöver veta när kunderna ställer frågor.

Se exempel på kursavsnitt

Som lärare bestämmer du själv hur du vill lägga upp dina kurser. Du kan välja att hantera schemat manuellt eller låta det läggas upp automatiskt. Du kan följa dina elevers framsteg, få statistik, påminna elever som inte gjort färdigt och mejla dem direkt. Vårt smarta och digitaliserade verktyg underlättar din planering. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

13 avsnitt à cirka 30 minuter = totalt cirka 6 timmar (med uppgifter cirka 8 timmar) som innehåller filmer, bildspel, frågor/svar och övningar. Materialet kan användas för självstudier.

Kursen vänder sig till

Gymnasieelever eller de som studerar på yrkesprogram i textil, mode och design.
Kursen lämpar sig också för kurser i textil kunskap, material och miljö och hållbarhet.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

Textila material och ursprung
Olika materials egenskaper
Skötselråd för olika material
Att tänka hållbart
Att kommunicera sina kunskaper i butik
Insikt i en komplicerad värdekedja

Förslag på metodik

  • Genomgång i projektorläge med bildspel och filmer
  • Diskussionsfrågor i klassrum
  • Övningar
  • Besvara frågematerial
  • Repetition
  • Quiz
  • Övningar på APL-platser

Kurserna lämpar sig också för självstudier.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Boka demo och få offert

Ange hur många elever du har och vilka kurser du är intresserad av så återkommer vi med offert. Du kan också boka en demo så gör vi en genomgång via Teams eller Zoom. Under en halvtimme får du bekanta dig med programmet och alla dess finesser.

Ta reda på mer!

Utöver denna textil-utbildning så erbjuder Smart Retail en mängd interaktiva utbildningar och kurser anpassade för handeln, både för dagens och morgondagens medarbetare. Vi kan också ta fram upplägg skräddarsydda för just din verksamhet.