En företagsam gymnasieskola och kommun

15 Mar 2023

Bessemerskolan

I soliga Sandviken väster om Gävle, ligger Bessemerskolan. Här går ca 1100 elever fördelat på 12 olika program.  Försäljning- och Serviceprogrammet är ett av skolans lärlingsprogram med 65 elever. Samtliga har en praktikplats i närområdet, anskaffat och kvalitetsgranskat av skolan. 

Försäljnings- och serviceprogrammet är ett yrkesförberedande program med grundläggande högskolebehörighet. 

Att studera på Försäljnings- och serviceprogrammet är varierande, där ämnesintegrerade projekt varvas med självständigt arbete, externa föreläsare, studiebesök och verklighetsbaserade arbeten.  Eleverna tränas i att utveckla initiativtagande, kreativitet, ansvars- och problemlösningsförmåga.

Lärarna på försäljnings- och serviceprogrammet har en bakgrund som framgångsrika företagare och medarbetare inom olika delar av handeln. De vet vad branschen efterfrågar och arbetar hårt för att placera sig i framkant i utbildningen. Programmet är bland annat certifierat av handelsrådet – ett kvitto på branschorganisationens uppskattning av deras utbildning. 

Engagemanget kring utbildningen

Gymnasial lärling innebär att eleverna får mer än hälften av utbildningen i årskurs 2 och 3, förlagd ute i det lokala näringslivet hos partners.  Ett upplägg som främjar både den individuella kompetenslyftet och anställningsbarheten hos eleverna.  Men som också kräver ett större ansvarstagande hos den enskilda eleven.  

Lärarna och det lokala näringslivet arbetar således tillsammans för att utbilda kommande medarbetare inom handeln. 

De undervisande lärarna planerar, utför och prövar lärandet med eleverna både i klassrum och ute i branschen men med hjälp av lärlingshandledare får eleverna dessutom en personlig handledare som tränar dem dagligen och individuellt in i arbetslivet och professionen. Lärlingshandledarens engagemang ger eleven goda förutsättningar för att tränas inför en anställning efter examen.

”Men eleverna får inte bli en belastning för handledaren. Det är vårt arbete att se till att eleverna har tillräckliga förkunskaper och kompetenser för att gå på lärlingen. Vi arbetar hårt för att locka fram lusten till skolan, med kreativitet och nyfikenhet till både branschen, skola och uppgifter” säger Anna Åsbergh, yrkeslärare på FS programmet. 

Höga meritpoäng och ansökningssiffror talar för att skolan och lärarna skapat en attraktiv utbildning. Försäljnings- och serviceprogrammet har kö till platserna redan efter första ansökningsperioden.

Den starka företagarandan som finns i Sandviken syns i deras meritlista. Sandvikens kommun har bland annat fått utmärkelsen ”årets UF-kommun” 5 gånger!  (2011, 2013, 2016, 2018 och 2019). För att löpande utveckla UF företagandet samverkar Bessemerskolan med Ung företagsamhet Gävleborg. 

Att det lokala näringslivskontoret visar ljudlig uppskattning och stöttning i samtliga led är också en styrka. Det känns och syns att man vill behålla, bevara och stötta kompetensutvecklingen av lokala aktörer i näringslivet. Sandviken satsar!

Spetskompetenser som fyller hålen på arbetsmarknaden

Eleverna på FS-programmet får en mycket rik utbildning inom handel, men också möjligheter till spetskompetenser. Med Smart retails utbildningar mot Visual Merchandiser och/eller modeexpert får eleverna dem spetskompetenser som är efterfrågat på arbetsmarknaden. 

I intervju med elever på Försäljnings- och serviceprogrammet -Bessemerskolan.

Felicia Hedberg går sista terminen i årskurs tre på FS-programmet på Bessemerskolan. Hennes framtidsplaner är en karriär inom mode och har redan gjort en framstående start på sin karriär. Felicia driver en enskild firma utifrån det personliga varumärket @englafelicia, en PR byrå med kunder och partners som bland annat BikBok, Gina Tricot och Crown Student, även båtfirmor och inredningsbutiker.  

Det är inte en enkel sak. Att kombinera det egna företagandet och studierna har bitvis varit tufft säger Felicia. ”Det tar mycket tid och kräver en stor dos flexibilitet, men jag har växt som person av det!”. 

Felicia utbildar sig genom Smart Retails diplomutbildning till Personal Shopper just nu och har planer om att fortsätta jobba och studera efter sin examen. 

Drömmen vore att i framtiden få designa kläder under mitt egna varumärke!” – Felicia Hedberg

Felicia och Maja. Sandviken

Maja Westerberg går i årskurs tre tillsammans med Felicia och har utbildat sig inom Försäljning och service samt mode genom samarbetet mellan Smart retail och Bessemerskolan. 

Maja tycker att lärlingsupplägget främjat den personliga utvecklingen. 

Hon har erfarenhet från XXL, Rusta och arbetar även extra idag på lärlingsplatsen Gina Tricot.

Maja trivs bra på Gina Tricot och drömmer om en större karriär inom handel i framtiden och utforskar möjligheterna med olika utbildningar på universitetet. Valmöjligheterna är många!  

Mitt absoluta drömjobb i framtiden skulle vara att utveckla och sälja allergivänliga parfymer!” 

-Maja Westerberg

Jag är övertyga om att Majas och Felicias kunskaper, personliga drivkrafter och förmågor kommer att ta dem långt i sina karriärsval.   Branschen behöver fler medarbetare med kunskap och ambitioner inom företagsamhet, marknadsföring och mode. Elever som får möjlighet att utveckla sin företagsamma drivkrafter i utbildningen, likt Bessemerskolan i Sandvikens kommun, kommer utan tvekan att möta branschens behov både i nutid och framtid” säger Sandra Johansson, Smart Retail.

Läs mer om Bessemerskolan på deras hemsida

Försäljnings- och serviceprogrammet på Instagram

Senaste nytt från Smart Retail

Vi lär oss ständigt mer och utvecklar idéer som speglar handelns förändringar och därmed nya behov i branschen. Här kan du läsa om vad vi håller på med just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Smart Retail och ta del av vad som händer både i branschen, vad som är nytt inom vår utbildningsplattform och vad som händer här på Smart Retail.