Teamet

25 Sep 2023

Nycklar för att trivas på jobbet

Medarbetare som upplever att de är en del av ett team och som har en chef som ser varje person trivs bättre på jobbet och vill oftare stanna längre på arbetsplatser. Teamets sammansättning är kanske viktigare än chefens roll, men alla behöver samspela med varandra för att uppnå det bästa resultatet.

Dagens arbetsplatser är högst värderingsstyrda och bara mål i siffror räcker inte för att stimulera ett dynamiskt team. Vi vill veta vilken roll vi har i samhällsbygget och vad vi kan göra som team för att göra världen lite bättre, samtidigt som vi styr kursen mot höga resultatmål.

✔️ Vad får dig att känna trivsel och glädje i ditt arbete?
✔️ Har du och dina kollegor förutsättningar att stärka varandra i arbetet?
✔️ Vad behöver du göra för att teamet ska stärkas?

Den coachande och drivande butikschefen

Det finns inget skönare än inspirerande förebilder som med sin passion, övertygelse och förmåga påverkar människor i sin omgivning. De finns överallt och det gäller att hålla ögon och öron öppna så man själv kan få lite mer energi och kanske små tips på vägen.

När det gäller service och försäljning är det många detaljer som spelar roll för att kunden eller gästen ska handla och komma tillbaka, men utan rätt person med rätt attityd och innerlig lust att  tjäna andra människor blir det oftast magplask.

Jag träffade en butikschef för ett tag sen som ökat försäljning och trivsel bland kunder och medarbetare högs anmärkningsvärt på kort tid.

Nyfiken som jag är åkte jag till butiken och upplevde den vid tre olika tillfällen innan jag kontaktade butikschefen, Lisa som hon heter. Jag berättade vad jag hade hört och vad jag själv hade upplevt och frågade om jag fick komma och lyssna på hur hon tänker och gör. Med beröm i potten brukar det mesta gå vägen så jag fick komma.

När jag kom in bakom kulisserna började jag ana något speciellt, dels kändes det i luften, men framför allt så hängde det flera större blad på väggen i personalrummet som mer liknade en fotbollstränares genomgång innan match.

Lisa berättade entusiastiskt att hon spelat fotboll större delen av sitt liv och att hon upplevt många olika tränare och att mycket av hennes framgångsrecept kommer från dem.

Vår plan är vår butik, det kommer in en massa kunder, olika många beroende på vilken dag och vilken tid. Vi iakttar och diskuterar mycket i laget om hur våra kunder går och agerar. Vi försöker hela tiden lära oss utifrån de resultat vi når utifrån små eller större förändringar.

Vi pratar mycket om vad vi gillar att göra och vad vi är duktiga på. Vissa är duktiga på att göra mål andra är superduktiga att försvara målet. Sen diskuterar vi vad som är viktigt att vara duktig på i olika roller och positioner i butiken för att vi tillsammans ska kunna ge våra kunder bästa servicen och våra ägare bästa ekonomin.

Varje morgon går vi igenom gårdagens resultat och vad som var bra och mindre bra gällande våra prestationer i våra roller och positioner i butiken. Sen går vi igenom dagens mål och innehåll. Vi kollar också hur många kunder vi tror kommer att besöka oss under dagen. Sen ritar vi  upp vårt spelsystem på väggen.😃

Alla måste veta vår idé för dagen för att vi ska kunna stötta varandra, ramlar någon bort måste någon annan rycka in.
I början var det många som inte förstod vad jag pratade om, sa Lisa, men när vi kört på ett tag så gillande nästan alla det. De som inte gillade det har slutat men idag är vi ett starkt lag. Vi brukar leka och tävla om vilken laguppställning som gör det bäst och det syns direkt vilka personer som är bäst på de olika platserna. Nu har vi kommit så långt att vi tränar oss på olika saker utifrån vilka roller och positioner vi har, berättar Lisa.

Du väljer själv om du blir inspirerad av Lisa eller vem du blir inspirerad av, det behöver inte vara en fotbollsplan, men att stanna upp och inspireras och att lära lite ger alltid ny kraft och motivation.

Vid pennan/

Tommy Hellström

Senaste nytt från Smart Retail

Vi lär oss ständigt mer och utvecklar idéer som speglar handelns förändringar och därmed nya behov i branschen. Här kan du läsa om vad vi håller på med just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Smart Retail och ta del av vad som händer både i branschen, vad som är nytt inom vår utbildningsplattform och vad som händer här på Smart Retail.