Butiksekonomi

Att förstå vad som driver lönsamhet i en butik med ekonomisk stabilitet kräver kunskap om vad som påverkar butikens ekonomi. Alla medarbetare är delaktiga och hela teamet kan förändra företagets lönsamhet.

Att förstå nyckeltalen är hemligheten bakom en lönsam affär

Det är vanligt att uppleva försämrad lönsamhet trots ökad butiksförsäljning och volym i butiken. Och när konkurrensen är utmanande tar man ofta till många olika medel för att öka försäljningen. Men hur påverkar det butikens resultat och lönsamhet? Hur påverkar allt vi gör i en butik den ekonomiska helheten? Ska du starta företag eller ägna dig åt butiksförsäljning är det här grunden i vilka nyckeltal du måste följa upp för att du ska bli framgångsrik. Du kan jobba med ett antal övningar där du använder dig av ditt företags egna resultat och siffror för att lärandet ska översättas till din egen verklighet. Eller så jobbar du med våra färdiga övningar i programmet.

Med större medvetenhet kan alla i företaget påverka nyckeltal som vinst, marginaler, konverteringsgrad, kundlojalitet och kundnöjdhet.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Butiksekonomi del 1

Vilka är de viktigaste nyckeltalen och hur prissätter du dina varor? Pålägg, rörelsekostnader, marginaler och konverteringsgrad – hur hänger allt ihop? Lär dig att förstå det grundläggande vad gäller inköp.

Butiksekonomi 2

Hur tänker man kring täckningsgrad och hur gör man en kalkyl? Hur påverkar rabatter och hur läser man ut ett rörelseresultat. Du får också fördjupa dig i lageromsättningshastighet, likviditetsbudget och personalkostnader.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

2 avsnitt à cirka 60 minuter plus genomgång eller självstudier. Jobbar du med våra skoluppgifter kan varje avsnitt användas till flera lektionstimmar. Kursen butiksekonomi och butiksförsäljning innehåller uppgifter för både APL och klassrum.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill starta en karriär inom handel.
Butiksägare, säljare/säljcoach, butiksförsäljning, säljledare, butikschef och arbetsledare.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

 • Kunskap i hur allt hänger ihop och att varje liten förändring kan påverka slutresultatet
 • Kunskap om vilka viktiga nyckeltal du behöver hålla koll på löpande
 • Priskalkylering och lönsamhet
 • Pålägg och marginal i kronor och procent
 • Marginalens påverkan på företagets resultat
 • Bruttovinst
 • Hur nedsättningar och svinn påverkar resultatet
 • Genomsnittligt varulager
 • Varulagrets omsättningshastighet
 • Butikens nyckeltal
 • Likviditetsbudget

Exempel på delmoment

 • Försäljning och omsättning
 • Prissättning
 • Konverteringsgrad och merförsäljning
 • Försäljningspyramiden
 • Bruttovinster – Brutto marginaler
 • Kalkyl-efterkalkyl
 • Påslag-produktkalkyl
 • Rabatter och prisnedsättningar
 • Rörelseresultat
 • Övningar med dina egna siffror

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Frågor & svar

Då kommer du inte kunna få något intyg på att du avslutat kursen med godkänt resultat. Om du har ett giltigt skäl till varför du inte slufört kursen i tid kan vi förlänga din kurstid, men då måste du skicka oss information om anledning och önskemål om ny sluttid.

När du betalat din utbildning får du ett mail där vi välkomnar dig till Smart Retail med dina lösenord och en fråga när du vill ha ditt uppstartsmöte via telefon. I det samtalet lägger vi upp din kursplan och pratar om dina mål med utbildningen.

Man behåller sin inlogg under 6 månader från kursstart

Kursen passar för alla som är nyfikna på att lära sig mer om grunderna i de olika utbildningarna och för dem som vill utveckla sin kunskap för att starta en karriär i branschen. Du behöver inte ha några förkunskaper

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg att du gjort kursen. Vår stylingkurs ger dig möjlighet att diplomera dig i två steg. När du avslutad kursen och vill ha ditt kursintyg mailar du till oss på info@smartretail.com. Vi skickar ditt kursintyg till dig digitalt.

Kursen börjar när du har tid.. Du kan jobba med utbildningen under 6 månader från startdatum. När du anmält dig och betalat utbildningsavgiften får du ett mail med alla dina inloggningsuppgifter och instruktioner inför kursstart. Du har fri tillgång till hela kursmaterialet online. Du får din inloggning och kan sedan logga in när du vill för att fullfölja kursen.

Det är en utbildning inom som börjar på en grundläggande nivå inom olika utbildningar alla leder till yrkesutgångar inom främst handeln. Med hjälp av filmer och interaktioner lär du dig hur man jobbar. Du får också handledning av någon av våra lärare som alltid har ett uppstartsmöte med dig.

Du behöver en dator, ipad eller mobil. Det är allt

Du har möjlighet att ångra ditt köp inom 14 dagar om du inte loggat in i kursen mer än en gång och inte gjort några uppgifter. Om du efter att ha gjort delar i kursen och inte är nöjd med kursens uppbyggnad och lärdomar kan du inkomma med den skriftlig ansökan om att få dina pengar tillbaka. Vi vill att du ska vara nöjd. Skriv till oss då och berätta vad som hände. info@smartretail.com

Du kan beställa och betala direkt genom Klarna. Nu, senare eller med delbetalning. Du kan välja att betala med bankkonto, kreditkort eller delbetalning upp till 36 månader. Väljer du att delbetala kan du själv kan bestämma hur mycket du vill betala varje månad, och att du när som helst kan betala in hela skulden för att avsluta delbetalningen.

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.