Butiksekonomi

Att förstå vad som driver lönsamhet i en butik med ekonomisk stabilitet kräver kunskap om vad som påverkar butikens ekonomi. Alla medarbetare är delaktiga och hela teamet kan förändra företagets lönsamhet.

Att förstå nyckeltalen är hemligheten bakom en lönsam affär

Det är vanligt att uppleva försämrad lönsamhet trots ökad försäljning och volym i butiken. Och när konkurrensen är utmanande tar man ofta till många olika medel för att öka försäljningen. Men hur påverkar det butikens resultat och lönsamhet? Hur påverkar allt vi gör i en butik den ekonomiska helheten? Ska du starta företag eller butik är det här grunden i vilka nyckeltal du måste följa upp för att du ska bli framgångsrik. Du kan jobba med ett antal övningar där du använder dig av ditt företags egna resultat och siffror för att lärandet ska översättas till din egen verklighet. Eller så jobbar du med våra färdiga övningar i programmet.

Med större medvetenhet kan alla i företaget påverka nyckeltal som vinst, marginaler, konverteringsgrad, kundlojalitet och kundnöjdhet.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Butiksekonomi del 1

Vilka är de viktigaste nyckeltalen och hur prissätter du dina varor? Pålägg, rörelsekostnader, marginaler och konverteringsgrad – hur hänger allt ihop? Lär dig att förstå det grundläggande vad gäller inköp.

Butiksekonomi 2

Hur tänker man kring täckningsgrad och hur gör man en kalkyl? Hur påverkar rabatter och hur läser man ut ett rörelseresultat. Du får också fördjupa dig i lageromsättningshastighet, likviditetsbudget och personalkostnader.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

2 avsnitt à cirka 60 minuter plus genomgång eller självstudier. Jobbar du med våra skoluppgifter kan varje avsnitt användas till flera lektionstimmar. Kursen innehåller uppgifter för både APL och klassrum.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill starta en karriär inom handel.
Butiksägare, säljare/säljcoach, säljledare, butikschef och arbetsledare.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs

 • Kunskap i hur allt hänger ihop och att varje liten förändring kan påverka slutresultatet
 • Kunskap om vilka viktiga nyckeltal du behöver hålla koll på löpande
 • Priskalkylering och lönsamhet
 • Pålägg och marginal i kronor och procent
 • Marginalens påverkan på företagets resultat
 • Bruttovinst
 • Hur nedsättningar och svinn påverkar resultatet
 • Genomsnittligt varulager
 • Varulagrets omsättningshastighet
 • Butikens nyckeltal
 • Likviditetsbudget

Exempel på delmoment

 • Försäljning och omsättning
 • Prissättning
 • Konverteringsgrad och merförsäljning
 • Försäljningspyramiden
 • Bruttovinster – Brutto marginaler
 • Kalkyl-efterkalkyl
 • Påslag-produktkalkyl
 • Rabatter och prisnedsättningar
 • Rörelseresultat
 • Övningar med dina egna siffror

Därför arbetar Carolina Henning Smart

“Vi arbetar med alla olika typer av kunder, allt från åldrarna 25 år upp till 90 år. Jag har valt att arbeta som personal shopper för att jag älskar mode och att få göra folk glada och känna sig snygga. Känner man sig snygg så får man självförtroende och självförtroende leder ofta till framgång. Personal shopping leder till en mer hållbar garderob. Det leder inte till överkonsumtion. Istället kommer du hem med plagg som du har användning för. Smart retail har varit en stor trygghet för både mig och företaget. Varje gång vi tar in en ny stylist, får de gå Smart Retails utbildning och då känner jag mig trygg med att de har fått med sig alla bitar som jag tycker är viktigt. Utbildningen är både så innehållsrik och så kul!”

Carolina Henning - Grundare av företaget Private Shopper Stockholm

Carolina Henning har drivit företaget Private Shopper Stockholm i över tio år och är idag den ledande leverantören inom branschen. Carolina älskar mode och att få göra människor glada och snygga. Hör hur Smart Retails verktyg har hjälpt Carolina och hennes verksamhet.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.