Butikskommunikation & visual merchandising

En Visual Merchandiser skapar visuellt tilltalande och inspirerande butiksmiljöer i syfte att påverka kunden och öka försäljningen. En allt mer viktig funktion i butiksvärlden.

Testa ett avsnitt

Hur skapar du effektiv kommunikation direkt i butik

Genom välplanerade butikslayouter, kreativa produktexponeringar och trivsamma miljöer får du kunden att stanna längre i butiken och ökar viljan att återkomma. Det handlar om att engagera, skapa upplevelser och känslor för våra kunder i butiken. Älskar du färg och form kanske det här är ditt drömyrke.

I fem avsnitt får du lära dig mer om vad vi kallar för butikskommunikation – en allt viktigare del av butikens helhet eftersom butikerna går från att vara produktorienterade till upplevelsebaserade.

Tillsammans med Anne Hesselgren och Kom Agency som står för utbildningsmaterialet lär du dig grunderna i butikskommunikation. Läs mer om Kom Agency här.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion och historia - 2 kursdelar

Vi berättar om yrkesrollen, går igenom detaljhandelns historia och hur utvecklingen har påverkat yrket. Rollen och befattningsbeskrivningen kan skilja sig åt beroende på företag och förutsättningar, det gemensamma är yrkesrollens stora påverkan på försäljning och visuell upplevelse.

Färglära för VM - 1 kursdel
När du skapar en display eller designar en butiksmiljö, är ditt val av färger ett kraftfullt verktyg för att kommunicera med kunderna. Färglära handlar inte bara om att välja vackra kombinationer, utan om att förstå hur olika nyanser samspelar och påverkar varandra – och slutligen hur de påverkar oss som betraktare.
Produktexponering mode - 4 kursdelar

Produktexponering handlar om hur man väljer att presentera produkter i butik. Det finns flera olika principer och många framgångsrika butiker använder en kombination av olika. I det här avsnittet går vi igenom några av de grundprinciper för produktexponering som är vanliga inom mode och sport.

Butikslayout mode - 4 kursdelar

Det viktigaste med en bra butikslayout är att guida kunden runt i butiken, skapa upplevelse i kundvarvet och ge kunden en tydlig uppfattning av sortimentet. Här fördjupar vi oss i vad som skiljer olika typer av layouter åt och går igenom grundläggande tekniker i planering av butikslayout.

Butikslayout mixade branscher - 3 kursdelar

Butikslayouter och produktexponeringar varierar i upplägg och teknik beroende på butiksformat och målbilder. Vi går igenom de viktigaste layouterna och exponeringarna för andra branscher än mode.

Produktexponering mixade branscher - 3 kursdelar

För att presentera produkter och välja rätt exponeringsprincip för din butik och ditt varumärke behöver du inte bara välja en princip. I detta avsnitt går vi igenom några grundprinciper från andra branscher än mode.

Skyltfönster - 4 kursdelar
Första steget i mötet med kunden på hennes köpresa sker ofta i ett skyltfönster. En plats där konst möter handel, där kreativitet och affärssinne samverkar för att skapa en oemotståndlig inbjudan in till butiken. Från grundläggande principer till avancerade format, kommer vi att ge dig verktygen och kunskapen för att skapa skyltfönster.
Varuhantering - 1 kursdel
I varuhantering sammanfattar vi mycket av vad vi lärt oss i tidigare avsnitt och samtidigt ger lite tips och inspiration till vad du ska tänka på när du jobbar med att exponera snyggt i butik. Hur du håller en butik uppdaterad och roterar dina varor så att kunden alltid hittar något nytt och spännande när de besöker din butik.
Butiksekonomi för VM - 1 kursdel
En Visual Merchandiser behöver inte vara expert på att räkna men behöver förstå de grundläggande nyckeltalen för att kunna följa upp sitt arbete med produkter och exponering. Pålägg, marginaler och konverteringsgrad – hur hänger allt ihop? Lär dig att förstå det grundläggande vad gäller en lönsam butik.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

23 avsnitt à cirka 30 minuter = totalt cirka 10-15 timmar som innehåller filmer, bildspel, svarar frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller flera uppgifter som passar både för personal i butik och som hemuppgifter.

Kursen vänder sig till

Intresserade av färg och form som vill jobba som butikskommunikatör eller Visual Merchandiser i fysisk butik inom sällanköpshandel.
Säljare eller regionchef som vill öka sin kunskap i hur man jobbar modernt och smart med inspirerande exponering och planering i butiksmiljö.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Ökad kunskap om att planera och skapa butikslayout
 • Produktexponering
 • Grunder, termer och metoder för att skapa exponeringsprinciper
 • Fördjupad kunskap i hur en Visual Merchandiser jobbar
 • Butiksekonomi för VM

Digital utbildning i Visual merchandising

Fråga oss mer om utbildningen visual merchandising

Läs mer om Kom Agency

Exempel på delmoment

 • Vad visual merchandising innebär
 • Yrkets roller, ansvar och historia
 • Avdelningsplacering
 • Gångstråk
 • Layout
 • Kundvarv
 • Kontakt- och serviceytor
 • Planering för produktexponering
 • Exponeringsprinciper för vägg, golv och fokusytor

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Frågor & svar

Då kommer du inte kunna få något intyg på att du avslutat kursen med godkänt resultat. Om du har ett giltigt skäl till varför du inte slufört kursen i tid kan vi förlänga din kurstid, men då måste du skicka oss information om anledning och önskemål om ny sluttid.

När du betalat din utbildning får du ett mail där vi välkomnar dig till Smart Retail med dina lösenord och en fråga när du vill ha ditt uppstartsmöte via telefon. I det samtalet lägger vi upp din kursplan och pratar om dina mål med utbildningen.

Man behåller sin inlogg under 6 månader från kursstart

Kursen passar för alla som är nyfikna på att lära sig mer om grunderna i de olika utbildningarna och för dem som vill utveckla sin kunskap för att starta en karriär i branschen. Du behöver inte ha några förkunskaper

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg att du gjort kursen. Vår stylingkurs ger dig möjlighet att diplomera dig i två steg. När du avslutad kursen och vill ha ditt kursintyg mailar du till oss på info@smartretail.com. Vi skickar ditt kursintyg till dig digitalt.

Kursen börjar när du har tid.. Du kan jobba med utbildningen under 6 månader från startdatum. När du anmält dig och betalat utbildningsavgiften får du ett mail med alla dina inloggningsuppgifter och instruktioner inför kursstart. Du har fri tillgång till hela kursmaterialet online. Du får din inloggning och kan sedan logga in när du vill för att fullfölja kursen.

Det är en utbildning inom som börjar på en grundläggande nivå inom olika utbildningar alla leder till yrkesutgångar inom främst handeln. Med hjälp av filmer och interaktioner lär du dig hur man jobbar. Du får också handledning av någon av våra lärare som alltid har ett uppstartsmöte med dig.

Du behöver en dator, ipad eller mobil. Det är allt

Du har möjlighet att ångra ditt köp inom 14 dagar om du inte loggat in i kursen mer än en gång och inte gjort några uppgifter. Om du efter att ha gjort delar i kursen och inte är nöjd med kursens uppbyggnad och lärdomar kan du inkomma med den skriftlig ansökan om att få dina pengar tillbaka. Vi vill att du ska vara nöjd. Skriv till oss då och berätta vad som hände. info@smartretail.com

Du kan beställa och betala direkt genom Klarna. Nu, senare eller med delbetalning. Du kan välja att betala med bankkonto, kreditkort eller delbetalning upp till 36 månader. Väljer du att delbetala kan du själv kan bestämma hur mycket du vill betala varje månad, och att du när som helst kan betala in hela skulden för att avsluta delbetalningen.

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt. Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.