Utbilda dig till personal shopper och stylist. Del 1

- Personal shopper/personlig stylist del 1

Kursen "Modestyling - Personal shopper/personlig stylist del 1" är den perfekta utbildningen för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom mode. Kursen ger dig färdigheter att styla din kund utifrån hans eller hennes personliga egenskaper och stil. I 13 kursdelar lär du dig om stil, färg och form. Allt för att hjälpa kunden att göra ett mer hållbart val.

Prova ett testavsnitt

Vill du bli en av framtidens modeexperter?

Efterfrågan för personlig service inom modebranschen ökar

Utbilda dig till personal shopper. I takt med ökad konkurrens inom modebranschen och e-handelns inträde på modemarknaden ställer kunderna nya och ökade krav på butikerna och deras personal. Personal shoppers och stylister som är professionellt utbildade inom mode och försäljning är starkt efterfrågade av branschen. Att kunna ge personlig service och expertise till kunden på plats eller online innebär ett stort värde för varumärket, butikens försäljningen, miljön och kundens köpupplevelse: En mer personlig och lönsam affär!

En utbildning som möter branschens krav idag och för framtiden

Oavsett om du gör utbildningen för att lära dig mer om styling för dig själv eller om du vill satsa på ett yrke inom modebranschen har du en lustfylld träning framför dig. Smart Retails plattform är uppbyggd på ett pedagogiskt sätt där du som elev själv kan välja tempo och anpassa din inlärning efter dina behov. Med nära kontakt till modebranschen kan du känna dig trygg med att allt innehåll är up-to-date och rustar dig för en karriär inom mode och handel, både idag och för framtiden.

Bli diplomerad personal shopper och stylist

När du har avslutat “Modestyling – Personal shopper/personlig stylist del 1” har du möjlighet att gå vidare till diplomeringskursen och bli diplomerad personlig stylist. Läs mer om “Modestyling – Personal Shopper/personlig stylist del 2 Diplomeringskurs”.

Vi har utbildat flera tusen elever i både skola och företag sedan 2009 i modestyling, många har gått vidare till diplomering. Vi utbildar framtidens nya expertyrke i modebranschen. Välkommen att börja din resa in i modebranschen!

Utbildningens innehåll

- Läs om kursens olika delmoment

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna som ingår i "Modestyling - Personal shopper/personlig stylist del 1". Har du några frågor så tveka inte att höra av dig till oss i chatten eller på info@smartretail.se.

Introduktion

Första avsnittet i kursen handlar om att bekanta dig med yrket personal shopper /personlig stylist. Kläder och stil uttrycker vem du är. Hur viktigt är ett första intryck.

Färglära

Eftersom det finns miljontals färger och färgblandningar är det inte helt enkelt att urskilja dem. Men det går att träna upp ögat.

Matcha färger

Vi jobbar med vad som kallas för harmonisk färgskala. Du lär dig att förstå sammanhang och vilka färger som stämmer in i en persons naturliga miljö.  

Optiska illusioner & mönster

Med bland annat mönster kan vi lura hjärnan och ögonen för att lyckas ta fram de former vi önskar för olika kroppstyper.

Kvinnors proportioner

Med personlig styling kan vi balansera kundens kropp så att den får “rätt” proportioner. Det handlar om vad ögat tycker ser harmoniskt ut, inte om ideal eller trender.

Att styla kvinnor

Att tänka på kundens kroppstyp, siluett och färger men även kundens personlighet spelar en viktig roll när du föreslår kläder och accessoarer.

Accessoarer

Med rätt accessoarer till plaggen du valt ut blir stylingen komplett. Även ett läppstift är ett slags accessoar eftersom det kan lyfta en hel kombination.

Dressat herrmode

Mode för herrar är inte drivet av trender på samma sätt som för damer, många klassiska stilar överlever genom decennier. Därför är det väl värt att lära sig om det klassiska modet.

Att styla män

Att bygga basgarderober är grunden för att skapa många sätt att klä sig utifrån få delar. Hur sätter man till exempel ihop en blazer eller kostym med andra plagg för att skapa fler variationer?

Klädkoder

Vad betyder egentligen det som står på inbjudningskortet? Innebär ”kavaj” att jag kan ha ljus kavaj och mörk byxa? I det här avsnittet går vi igenom formella regler kring kläder.

Personlighet & stil

Kläder är intimt förknippat med personlig identitet och berättar en historia om personen som bär dem. För att kunna hjälpa våra kunder att göra hållbara val är det bra att kunna identifiera olika stiltyper.

Kommunikationsstil & modestil

Vi sätter ihop kommunikationsstil med klädstil (inklusive frisyr och makeup). Vilka ledtrådar i klädstilen som kan avslöja kundens kommunikationsstil och vice versa.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

Utbildning personal shopper/personlig stylist del 1 innehåller 13 avsnitt à cirka 60 minuter = totalt cirka 13 timmar (med uppgifter och övningar cirka 20 timmar) som består av filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller flera uppgifter som leder fram till sluttest och diplomering.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill starta en karriär inom modebranschen.
Till dig som vill styla dig själv eller dina vänner.
Butikssäljare mode och Inköpare.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Bättre förståelse för hur du stylar dig själv och dina kunder
 • Kunna urskilja kundens bästa färgval
 • Kunskap om hur linjer och former påverkar upplevelsen av kroppen
 • Det bästa klädvalet för just din kunds personliga behov och miljö
 • Hur du jobbar med klädkoder
 • Hållbara val
 • Planering av garderober
 • Grundläggande kunskap i styling av damer
 • Grundläggande kunskap i styling av herrar
 • Kunders olika kommunikationsstilar
 • Definition av olika stilar
 • Att förmedla den nya kunskapen i mötet med kund

Har du frågor angående kursinnehållet för utbildning personal shopper / personlig stylist del 1, tveka inte att kontakta oss.

Exempel på delmoment

 • Färglära
 • Optiska illusioner
 • Att styla kvinnor
 • Att styla män
 • Klädkoder
 • Kommunikationsstilar
 • Modestilar
 • Hållbarhet

Beställ kursen idag

Beställ kursen idag, är du inte nöjd får du pengarna tillbaka!

Lisa Bonving älskar sitt jobb.

“Kursen är både lärorik, proffsig och inspirerande. Den ledde mig till att jag kan jobba med det jag brinner för”

Lisa Bonving - Personal shopper och stylist

Lisa Bonving gick Smart Retail för några års sedan. Nu berättar hon vad hon tyckte om kursen och hur det påverkade hennes yrkeskarriär.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.