Modestyling – Utbildning personal shopper/personlig stylist del 1

Modestyling ger dig färdigheter att styla din kund utifrån hans eller hennes personliga egenskaper och stil. I 13 kursdelar lär dig du om stil, färg och form. Allt för att hjälpa kunden att göra mer hållbara val.

Framtidens modebutiker och E-handelsplattformar kommer att kräva modeexperter

I takt med ökad konkurrens och e-handelns inträde ställer kunderna nya och ökade krav. Personal shopping eller personlig stylist är ett nytt expertyrke som ökar i betydelse. Som modesäljare kommer experter som kan styla sina kunder utifrån deras behov med kunskap och trygghet ge merförsäljning och lojala kunder. Shoppingcenter har P/S som service för sina kunder och e-handeln går mot att ”personalisera” sina förslag av modestyling till sina kunder. Allt kräver skicklighet och kompetens inför mötet med kunden. Det ställer i sin tur krav på rätt utbildning.

Oavsett om du gör utbildningen för att lära dig mer om styling för dig själv eller om du vill satsa på ett yrke inom modebranschen har du en lustfylld träning framför dig. Vill du sedan gå vidare till diplomeringskursen ”diplomerad personlig stylist” efter godkända resultat i denna kurs går det bra.
Här kan du läsa mer om hur det går till.

Vi har utbildat flera tusen elever i både skola och företag sedan 2009 i modestyling, många har gått vidare till diplomering.

Vi utbildar framtidens nya expertyrke i modebranschen.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Styling handlar om att med hjälp av fördjupad stilkunskap forma ett personligt uttryck utifrån kundens behov. I arbetet som stylist skapar du balans och harmoni med hjälp av kunskap om plaggets färg och form, inte om vad som är rätt och fel.

Färglära

Eftersom det finns miljontals färger och färgblandningar är det inte helt enkelt att urskilja dem. Men det går att träna upp ögat.

Matcha färger

Vi jobbar med vad som kallas för harmonisk färgskala. Du lär dig att förstå sammanhang och vilka färger som stämmer in i en persons naturliga miljö.  

Optiska illusioner & mönster

Med bland annat mönster kan vi lura hjärnan och ögonen för att lyckas ta fram de former vi önskar för olika kroppstyper.

Kvinnors proportioner

Med personlig styling kan vi balansera kundens kropp så att den får “rätt” proportioner. Det handlar om vad ögat tycker ser harmoniskt ut, inte om ideal eller trender.

Att styla kvinnor

Att tänka på kundens kroppstyp, siluett och färger men även kundens personlighet spelar en viktig roll när du föreslår kläder och accessoarer.

Accessoarer

Med rätt accessoarer till plaggen du valt ut blir stylingen komplett. Även ett läppstift är ett slags accessoar eftersom det kan lyfta en hel kombination.

Dressat herrmode

Mode för herrar är inte drivet av trender på samma sätt som för damer, många klassiska stilar överlever genom decennier. Därför är det väl värt att lära sig om det klassiska modet.

Att styla män

Att bygga basgarderober är grunden för att skapa många sätt att klä sig utifrån få delar. Hur sätter man till exempel ihop en blazer eller kostym med andra plagg för att skapa fler variationer?

Klädkoder

Vad betyder egentligen det som står på inbjudningskortet? Innebär ”kavaj” att jag kan ha ljus kavaj och mörk byxa? I det här avsnittet går vi igenom formella regler kring kläder.

Personlighet & stil

Kläder är intimt förknippat med personlig identitet och berättar en historia om personen som bär dem. För att kunna hjälpa våra kunder att göra hållbara val är det bra att kunna identifiera olika stiltyper.

Kommunikationsstil & modestil

Vi sätter ihop kommunikationsstil med klädstil (inklusive frisyr och makeup). Vilka ledtrådar i klädstilen som kan avslöja kundens kommunikationsstil och vice versa.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation för utbildning personal shopper/personlig stylist del 1

Utbildning personal shopper/personlig stylist del 1 innehåller 13 avsnitt à cirka 60 minuter = totalt cirka 13 timmar (med uppgifter och övningar cirka 20 timmar) som består av filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller flera uppgifter som leder fram till sluttest och diplomering.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill starta en karriär inom modebranschen.
Till dig som vill styla dig själv eller dina vänner.
Butikssäljare mode och Inköpare.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Bättre förståelse för hur du stylar dig själv och dina kunder
 • Kunna urskilja kundens bästa färgval
 • Kunskap om hur linjer och former påverkar upplevelsen av kroppen
 • Det bästa klädvalet för just din kunds personliga behov och miljö
 • Hur du jobbar med klädkoder
 • Hållbara val
 • Planering av garderober
 • Grundläggande kunskap i styling av damer
 • Grundläggande kunskap i styling av herrar
 • Kunders olika kommunikationsstilar
 • Definition av olika stilar
 • Att förmedla den nya kunskapen i mötet med kund

Har du frågor angående kursinnehållet för utbildning personal shopper / personlig stylist del 1, tveka inte att kontakta oss.

Exempel på delmoment

 • Färglära
 • Optiska illusioner
 • Att styla kvinnor
 • Att styla män
 • Klädkoder
 • Kommunikationsstilar
 • Modestilar
 • Hållbarhet

Därför arbetar Carolina Henning Smart

“Vi arbetar med alla olika typer av kunder, allt från åldrarna 25 år upp till 90 år. Jag har valt att arbeta som personal shopper för att jag älskar mode och att få göra folk glada och känna sig snygga. Känner man sig snygg så får man självförtroende och självförtroende leder ofta till framgång. Personal shopping leder till en mer hållbar garderob. Det leder inte till överkonsumtion. Istället kommer du hem med plagg som du har användning för. Smart retail har varit en stor trygghet för både mig och företaget. Varje gång vi tar in en ny stylist, får de gå Smart Retails utbildning och då känner jag mig trygg med att de har fått med sig alla bitar som jag tycker är viktigt. Utbildningen är både så innehållsrik och så kul!”

Carolina Henning - Grundare av företaget Private Shopper Stockholm

Carolina Henning har drivit företaget Private Shopper Stockholm i över tio år och är idag den ledande leverantören inom branschen. Carolina älskar mode och att få göra människor glada och snygga. Hör hur Smart Retails verktyg har hjälpt Carolina och hennes verksamhet.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.