Textilträning med inrikting på hållbarhet

I 12 innehållsrika kursdelar lär du dig mer om materialen vi har i våra kläder, det viktigaste du behöver kunna i mötet med kund eller i bearbetning av material. Det nya avsnittet om hållbarhet i modebranschen tar upp det komplexa hållbarhetsarbetet för att tillverka kläder och textilier.

Det viktigaste du behöver veta om hållbarhet och kläder

Vad du än jobbar med inom modevärlden behövs grundläggande kunskaper kring materialen vi har i våra kläder, inte minst för att svara på kundernas frågor i butiken. Du behöver också förstå den komplexa värdekedjan bakom att tillverka kläder och vilka material som är mer eller mindre hållbara.

Den absolut största delen (hela 80 procent) av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktion, vilket betyder att det är bättre ju färre plagg som produceras. En vanlig t-shirt används i genomsnitt 30 gånger och skulle den användas dubbelt så mycket skulle alltså klimatpåverkan halveras. Vad som är ett hållbart material avgörs alltså både av hur det är tillverkat och hur det används. Det mest hållbara materialet är det som du verkligen använder.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Vi berättar om vad textila material egentligen är, vad textilier består av och varför det är viktigt med kunskap kring materiallära. Du träffar vår lärare Lena Reagen, textillärare och författare i ämnet.

Bomull

Ungefär en fjärdedel av världens all textil är bomull – funktionellt, bekvämt och skönt och att ha på sig. Här lär vi oss mer om materialet som används i t-shirts, jeans, skjortor, sweatshirts, strumpor och underkläder.

Lin, Rami & Hampa

Träna på att lära dig skillnaden mellan olika material som har liknande egenskaper. Varför är det så skönt med vissa material på sommaren och varför skrynklar andra så mycket?

Fårull

Ull från får är en naturfiber med många fantastiska egenskaper och som skyddat oss människor mot kyla, vind och väta i tusentals år.

Ull från andra djur än får

Kashmir, alpacka, angora… Här får du lära dig mer om alla andra vackra ullsorter vi har i våra kläder.

Siden

Varifrån kommer siden och hur tillverkas det? Vad är det egentligen för skillnad på silke och siden? Lena Reagen berättar om det vackra och exklusiva materialet.

Regenatfibrer

Vad är regenatfibrer? Är de miljövänliga? Vilka material tillhör gruppen och varför kan de vara lite mer hållbara än andra material.

Syntetfibrer

Syntetfibrer är ett samlingsnamn för fibrer som ofta tillverkas av plast med olja som råvara. Det och mycket annat får du veta i detta avsnitt.

Läder

Vad är förklaringen till att en premiumväska kan vara flera tusen kronor dyrare än en enklare väska? Här får du också lära dig att ta hand om dina läderprodukter.

Blandningar

De flesta kläder innehåller blandningar av olika material. Om orsakerna bakom, och om det finns bättre eller sämre blandningar, handlar det här avsnittet.

Dun

Anders Kärrman, textilingenjör på Textile Support, berättar mer om alla egenskaper hos dunmaterial. Och ger en massa tips om hur man sköter ett dunplagg så att det håller riktigt länge

Hållbarhet

En djupdykning i den komplexa värdekedjan för att producera kläder – från designidé till produktion och försäljning i butik eller e-handel. Vi tar också ett större grepp om olika material i ett djupare hållbarhetsperspektiv. Sådant du behöver veta när kunderna ställer frågor.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

12 avsnitt à cirka 30 minuter = totalt cirka 6 timmar (med uppgifter cirka 8 timmar) som innehåller filmer, bildspel, frågor och svar. Materialet kan användas i självstudier.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill/behöver veta mer om hållbarhet och textilier.
Butiksägare, modesäljare, butikschefer, inköpare av textila produkter inom modehandel, textila företag, e-handelsföretag och kedjeföretag inom retail.
Kundrådgivare för digitala plattformar.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Textila material och ursprung
 • Olika materials egenskaper
 • Skötselråd för olika material
 • Att tänka hållbart
 • Att kommunicera sina kunskaper i butiken
 • Insikt i en komplicerad värdekedja

Exempel på delmoment

 • Bomull
 • Lin, hampa och rami
 • Fårull
 • Ull från andra djur
 • Siden
 • Regenatfibrer
 • Syntetfibrer
 • Microfibrer
 • Läder
 • Blandningar
 • Dun
 • Hållbarhet

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Frågor & svar

Då kommer du inte kunna få något intyg på att du avslutat kursen med godkänt resultat. Om du har ett giltigt skäl till varför du inte slufört kursen i tid kan vi förlänga din kurstid, men då måste du skicka oss information om anledning och önskemål om ny sluttid.

När du betalat din utbildning får du ett mail där vi välkomnar dig till Smart Retail med dina lösenord och en fråga när du vill ha ditt uppstartsmöte via telefon. I det samtalet lägger vi upp din kursplan och pratar om dina mål med utbildningen.

Man behåller sin inlogg under 6 månader från kursstart

Kursen passar för alla som är nyfikna på att lära sig mer om grunderna i de olika utbildningarna och för dem som vill utveckla sin kunskap för att starta en karriär i branschen. Du behöver inte ha några förkunskaper

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg att du gjort kursen. Vår stylingkurs ger dig möjlighet att diplomera dig i två steg. När du avslutad kursen och vill ha ditt kursintyg mailar du till oss på info@smartretail.com. Vi skickar ditt kursintyg till dig digitalt.

Kursen börjar när du har tid.. Du kan jobba med utbildningen under 6 månader från startdatum. När du anmält dig och betalat utbildningsavgiften får du ett mail med alla dina inloggningsuppgifter och instruktioner inför kursstart. Du har fri tillgång till hela kursmaterialet online. Du får din inloggning och kan sedan logga in när du vill för att fullfölja kursen.

Det är en utbildning inom som börjar på en grundläggande nivå inom olika utbildningar alla leder till yrkesutgångar inom främst handeln. Med hjälp av filmer och interaktioner lär du dig hur man jobbar. Du får också handledning av någon av våra lärare som alltid har ett uppstartsmöte med dig.

Du behöver en dator, ipad eller mobil. Det är allt

Du har möjlighet att ångra ditt köp inom 14 dagar om du inte loggat in i kursen mer än en gång och inte gjort några uppgifter. Om du efter att ha gjort delar i kursen och inte är nöjd med kursens uppbyggnad och lärdomar kan du inkomma med den skriftlig ansökan om att få dina pengar tillbaka. Vi vill att du ska vara nöjd. Skriv till oss då och berätta vad som hände. info@smartretail.com

Du kan beställa och betala direkt genom Klarna. Nu, senare eller med delbetalning. Du kan välja att betala med bankkonto, kreditkort eller delbetalning upp till 36 månader. Väljer du att delbetala kan du själv kan bestämma hur mycket du vill betala varje månad, och att du när som helst kan betala in hela skulden för att avsluta delbetalningen.

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.