Textilträning med inrikting på hållbarhet

I 12 innehållsrika kursdelar lär du dig mer om materialen vi har i våra kläder, det viktigaste du behöver kunna i mötet med kund eller i bearbetning av material. Det nya avsnittet om hållbarhet i modebranschen tar upp det komplexa hållbarhetsarbetet för att tillverka kläder och textilier.

Det viktigaste du behöver veta om hållbarhet och kläder

Vad du än jobbar med inom modevärlden behövs grundläggande kunskaper kring materialen vi har i våra kläder, inte minst för att svara på kundernas frågor i butiken. Du behöver också förstå den komplexa värdekedjan bakom att tillverka kläder och vilka material som är mer eller mindre hållbara.

Den absolut största delen (hela 80 procent) av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktion, vilket betyder att det är bättre ju färre plagg som produceras. En vanlig t-shirt används i genomsnitt 30 gånger och skulle den användas dubbelt så mycket skulle alltså klimatpåverkan halveras. Vad som är ett hållbart material avgörs alltså både av hur det är tillverkat och hur det används. Det mest hållbara materialet är det som du verkligen använder.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion

Vi berättar om vad textila material egentligen är, vad textilier består av och varför det är viktigt med kunskap kring materiallära. Du träffar vår lärare Lena Reagen, textillärare och författare i ämnet.

Bomull

Ungefär en fjärdedel av världens all textil är bomull – funktionellt, bekvämt och skönt och att ha på sig. Här lär vi oss mer om materialet som används i t-shirts, jeans, skjortor, sweatshirts, strumpor och underkläder.

Lin, Rami & Hampa

Träna på att lära dig skillnaden mellan olika material som har liknande egenskaper. Varför är det så skönt med vissa material på sommaren och varför skrynklar andra så mycket?

Fårull

Ull från får är en naturfiber med många fantastiska egenskaper och som skyddat oss människor mot kyla, vind och väta i tusentals år.

Ull från andra djur än får

Kashmir, alpacka, angora… Här får du lära dig mer om alla andra vackra ullsorter vi har i våra kläder.

Siden

Varifrån kommer siden och hur tillverkas det? Vad är det egentligen för skillnad på silke och siden? Lena Reagen berättar om det vackra och exklusiva materialet.

Regenatfibrer

Vad är regenatfibrer? Är de miljövänliga? Vilka material tillhör gruppen och varför kan de vara lite mer hållbara än andra material.

Syntetfibrer

Syntetfibrer är ett samlingsnamn för fibrer som ofta tillverkas av plast med olja som råvara. Det och mycket annat får du veta i detta avsnitt.

Läder

Vad är förklaringen till att en premiumväska kan vara flera tusen kronor dyrare än en enklare väska? Här får du också lära dig att ta hand om dina läderprodukter.

Blandningar

De flesta kläder innehåller blandningar av olika material. Om orsakerna bakom, och om det finns bättre eller sämre blandningar, handlar det här avsnittet.

Dun

Anders Kärrman, textilingenjör på Textile Support, berättar mer om alla egenskaper hos dunmaterial. Och ger en massa tips om hur man sköter ett dunplagg så att det håller riktigt länge

Hållbarhet

En djupdykning i den komplexa värdekedjan för att producera kläder – från designidé till produktion och försäljning i butik eller e-handel. Vi tar också ett större grepp om olika material i ett djupare hållbarhetsperspektiv. Sådant du behöver veta när kunderna ställer frågor.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

12 avsnitt à cirka 30 minuter = totalt cirka 6 timmar (med uppgifter cirka 8 timmar) som innehåller filmer, bildspel, frågor och svar. Materialet kan användas i självstudier.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill/behöver veta mer om hållbarhet och textilier.
Butiksägare, modesäljare, butikschefer, inköpare av textila produkter inom modehandel, textila företag, e-handelsföretag och kedjeföretag inom retail.
Kundrådgivare för digitala plattformar.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Textila material och ursprung
 • Olika materials egenskaper
 • Skötselråd för olika material
 • Att tänka hållbart
 • Att kommunicera sina kunskaper i butiken
 • Insikt i en komplicerad värdekedja

Exempel på delmoment

 • Bomull
 • Lin, hampa och rami
 • Fårull
 • Ull från andra djur
 • Siden
 • Regenatfibrer
 • Syntetfibrer
 • Microfibrer
 • Läder
 • Blandningar
 • Dun
 • Hållbarhet

Därför arbetar Carolina Henning Smart

“Vi arbetar med alla olika typer av kunder, allt från åldrarna 25 år upp till 90 år. Jag har valt att arbeta som personal shopper för att jag älskar mode och att få göra folk glada och känna sig snygga. Känner man sig snygg så får man självförtroende och självförtroende leder ofta till framgång. Personal shopping leder till en mer hållbar garderob. Det leder inte till överkonsumtion. Istället kommer du hem med plagg som du har användning för. Smart retail har varit en stor trygghet för både mig och företaget. Varje gång vi tar in en ny stylist, får de gå Smart Retails utbildning och då känner jag mig trygg med att de har fått med sig alla bitar som jag tycker är viktigt. Utbildningen är både så innehållsrik och så kul!”

Carolina Henning - Grundare av företaget Private Shopper Stockholm

Carolina Henning har drivit företaget Private Shopper Stockholm i över tio år och är idag den ledande leverantören inom branschen. Carolina älskar mode och att få göra människor glada och snygga. Hör hur Smart Retails verktyg har hjälpt Carolina och hennes verksamhet.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.