Stilhistoria & personlighet och stil

Fyra kurser om trend- och stilhistoria med fokus på 1900-talet. Lär dig om hur viktiga händelser skapat modeinfluenser och därmed trendutveckling.

Lär dig svara på frågor om stil

Vad du än jobbar med inom modevärlden eller frisörbranschen behöver du veta vad som har varit mest avgörande för att bära de nya influenserna in i nästa decennium. Det lär oss mycket om hur vi bygger en stil som kan leva länge och därmed bli hållbar. När kom pagen, vad är ursprunget till trenchcoaten, varför heter det pilotglasögon och hur får man till en preppy stil?

I utbildningen blandas spännande kunskap om grunden till dagens modeinfluenser i form av film, bilder och övningar. Vi jobbar också med hur vi översätter beteendestilar till modestilar. Hur påverkar din kommunikationsstil och beteendestil dina klädval? I ett test får du fundera över din egen modestil och lära dig läsa dina kunders.

Utbildningens innehåll

Personlighet & stil

Eftersom alla har en unik personlighet är det svårt att gruppera eller dra en gräns mellan modepersonligheterna, det finns helt enkelt för många. Här går vi igenom de vanligaste stiltyperna och de olika trendstilarna.

Stilhistoria 1

Utforska historiens viktigaste stilögonblick med vår kurs som tar dig genom epokerna från antiken till mitten av 1900-talet. Upptäck ideal och samhällsförändringar som formade modeuttrycken genom tiderna på en spännande resa genom historien. Kursledare: Louise Janson, expert på modehistoria

Stilhistoria 2

Ta din förståelse för mode till nya höjder med vår fortsättningskurs, där vi utforskar utvecklingen av stilar från mitten av 1900-talet till dagens trender och framtidens innovationer. Få insikt i hur samhällets förändringar och teknologins framsteg har påverkat modevärlden och lärt dig att förutse och anpassa dig till kommande trender. Ge dig själv en fördel i modebranschen genom att fördjupa din kunskap och förståelse för modehistoria och framtidens trender. Kursledare: Louise Janson, expert på modehistoria

Kommunikationsstil & modestil

Vi lär oss mer om kommunikation, beteende och mode. Vi sätter ihop kommunikationsstil med klädstil (inklusive frisyr och makeup). Vilka ledtrådar i klädstilen som kan avslöja kundens kommunikationsstil och vice versa. Du får också testa din egen beteende- och kommunikationsstil.

Exempel på kursavsnitt

Nyfiken? Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen!

Kursinformation

4 avsnitt à cirka 60 minuter = totalt cirka 4 timmar (med uppgifter cirka 20 timmar eller mer)

Kursen vänder sig till

Trendanalytiker inom mode.
Designers, inköpare, modesäljare och Personal Shoppers.

Dig som vill lära dig mer om 1900-talets stilhistoria, mode och frisyr.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Trender under 1900-talet
 • Världshändelser som gett upphov till influenser
 • Ikoniska designers
 • Klassiska plagg genom tiderna
 • De vanligaste stiltyperna
 • Hur vi definierar trendstilar i modevärlden
 • Olika kommunikation och beteendestilar
 • Kommunikationsstil som påverkar klädstil
 • Att hitta sin stil och stilpreferenser

Delmoment i kursen

 • Stilhistoria del 1 – från 1900-talet och framåt
 • Stilhistoria del 2
 • Personlighet och stil
 • Kommunikationsstil och modestil

Lisa Bonving älskar sitt jobb.

“Kursen är både lärorik, proffsig och inspirerande. Den ledde mig till att jag kan jobba med det jag brinner för”

Lisa Bonving - Personal shopper och stylist

Lisa Bonving gick Smart Retail för några års sedan. Nu berättar hon vad hon tyckte om kursen och hur det påverkade hennes yrkeskarriär.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Frågor & svar

Smart Retails Stylingträning har utbildat 3000 elever inom ämnet modestyling, både skolelever, butikssäljare, blivande personal shoppers och stylistlärare i ämnet med hjälp av Smart Retails utbildningsverktyg online sedan 2009. Sveriges ledande utbildning i Modestyling med kvalitetssäkrad diplomering. Modestyling – Personal Shopper/personlig stylist del 1 och 2. Vill du säkra en karriär inom mode är det här en bra början. Du väljer själv hur mycket hjälp du vill ha av vår handledare.

Då kommer du inte kunna få något intyg på att du avslutat kursen med godkänt resultat. Om du har ett giltigt skäl till varför du inte slufört kursen i tid kan vi förlänga din kurstid, men då måste du skicka oss information om anledning och önskemål om ny sluttid.

När du betalat din utbildning får du ett mail där vi välkomnar dig till Smart Retail med dina lösenord och en fråga när du vill ha ditt uppstartsmöte via telefon. I det samtalet lägger vi upp din kursplan och pratar om dina mål med utbildningen.

Man behåller sin inlogg under 6 månader från kursstart

Kursen passar för alla som är nyfikna på att lära sig mer om grunderna i de olika utbildningarna och för dem som vill utveckla sin kunskap för att starta en karriär i branschen. Du behöver inte ha några förkunskaper

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg att du gjort kursen. Vår stylingkurs ger dig möjlighet att diplomera dig i två steg. När du avslutad kursen och vill ha ditt kursintyg mailar du till oss på info@smartretail.com. Vi skickar ditt kursintyg till dig digitalt.

Kursen börjar när du har tid.. Du kan jobba med utbildningen under 6 månader från startdatum. När du anmält dig och betalat utbildningsavgiften får du ett mail med alla dina inloggningsuppgifter och instruktioner inför kursstart. Du har fri tillgång till hela kursmaterialet online. Du får din inloggning och kan sedan logga in när du vill för att fullfölja kursen.

Det är en utbildning inom som börjar på en grundläggande nivå inom olika utbildningar alla leder till yrkesutgångar inom främst handeln. Med hjälp av filmer och interaktioner lär du dig hur man jobbar. Du får också handledning av någon av våra lärare som alltid har ett uppstartsmöte med dig.

Du behöver en dator, ipad eller mobil. Det är allt

Du har möjlighet att ångra ditt köp inom 14 dagar om du inte loggat in i kursen mer än en gång och inte gjort några uppgifter. Om du efter att ha gjort delar i kursen och inte är nöjd med kursens uppbyggnad och lärdomar kan du inkomma med den skriftlig ansökan om att få dina pengar tillbaka. Vi vill att du ska vara nöjd. Skriv till oss då och berätta vad som hände. info@smartretail.com

Är du nyfiken på våra utbildningar?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.