Stilhistoria & personlighet och stil

Fyra kurser om trend- och stilhistoria med fokus på 1900-talet. Lär dig om hur viktiga händelser skapat modeinfluenser och därmed trendutveckling.

Lär dig svara på frågor om stil

Vad du än jobbar med inom modevärlden eller frisörbranschen behöver du veta vad som har varit mest avgörande för att bära de nya influenserna in i nästa decennium. Det lär oss mycket om hur vi bygger en stil som kan leva länge och därmed bli hållbar. När kom pagen, vad är ursprunget till trenchcoaten, varför heter det pilotglasögon och hur får man till en preppy stil?

I utbildningen blandas spännande kunskap om grunden till dagens modeinfluenser i form av film, bilder och övningar. Vi jobbar också med hur vi översätter beteendestilar till modestilar. Hur påverkar din kommunikationsstil och beteendestil dina klädval? I ett test får du fundera över din egen modestil och lära dig läsa dina kunders.

Utbildningens innehåll

Personlighet & stil

Eftersom alla har en unik personlighet är det svårt att gruppera eller dra en gräns mellan modepersonligheterna, det finns helt enkelt för många. Här går vi igenom de vanligaste stiltyperna och de olika trendstilarna.

Stilhistoria 1

En snabb överblick på utvecklingen av mode och frisyrer fram till 1900-talet, sedan börjar den historiska spaningen från 1910 talet och framåt. Vilka världshändelser påverkade de förändringar vi ser under varje decennium? Louise Jansson, expert i modehistoria, har producerat material och texter.

Stilhistoria 2

Resan genom stilhistorien fortsätter, först med ett besök till England och det färgglada "Swinging London". Vi pratar om ikoniska designers och plagg. Spaningen slutar i 2000-talet.

Kommunikationsstil & modestil

Vi lär oss mer om kommunikation, beteende och mode. Vi sätter ihop kommunikationsstil med klädstil (inklusive frisyr och makeup). Vilka ledtrådar i klädstilen som kan avslöja kundens kommunikationsstil och vice versa. Du får också testa din egen beteende- och kommunikationsstil.

Exempel på kursavsnitt


Nyfiken? Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen!

Kursinformation

4 avsnitt à cirka 60 minuter = totalt cirka 4 timmar (med uppgifter cirka 20 timmar eller mer)

Kursen vänder sig till

Trendanalytiker inom mode.
Designers, inköpare, modesäljare och Personal Shoppers.

Dig som vill lära dig mer om 1900-talets stilhistoria, mode och frisyr.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Trender under 1900-talet
 • Världshändelser som gett upphov till influenser
 • Ikoniska designers
 • Klassiska plagg genom tiderna
 • De vanligaste stiltyperna
 • Hur vi definierar trendstilar i modevärlden
 • Olika kommunikation och beteendestilar
 • Kommunikationsstil som påverkar klädstil
 • Att hitta sin stil och stilpreferenser

Delmoment i kursen

 • Stilhistoria del 1 – från 1900-talet och framåt
 • Stilhistoria del 2
 • Personlighet och stil
 • Kommunikationsstil och modestil

Därför arbetar Carolina Henning Smart

“Vi arbetar med alla olika typer av kunder, allt från åldrarna 25 år upp till 90 år. Jag har valt att arbeta som personal shopper för att jag älskar mode och att få göra folk glada och känna sig snygga. Känner man sig snygg så får man självförtroende och självförtroende leder ofta till framgång. Personal shopping leder till en mer hållbar garderob. Det leder inte till överkonsumtion. Istället kommer du hem med plagg som du har användning för. Smart retail har varit en stor trygghet för både mig och företaget. Varje gång vi tar in en ny stylist, får de gå Smart Retails utbildning och då känner jag mig trygg med att de har fått med sig alla bitar som jag tycker är viktigt. Utbildningen är både så innehållsrik och så kul!”

Carolina Henning - Grundare av företaget Private Shopper Stockholm

Carolina Henning har drivit företaget Private Shopper Stockholm i över tio år och är idag den ledande leverantören inom branschen. Carolina älskar mode och att få göra människor glada och snygga. Hör hur Smart Retails verktyg har hjälpt Carolina och hennes verksamhet.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Är du nyfiken på våra utbildningar?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.