Sälj & service

En duktig säljcoach/rådgivare/säljare möter kunden där kunden befinner sig. I 14 kursdelar får du lära dig mer om vad som gäller i framtidens handel. En av Sveriges mest erfarna säljcoacher tar dig med på en kurs genom den moderna kundresans olika steg.

Service blir aldrig omodernt

Jobbar du som säljare och behöver fylla på med ny kunskap? Eller drömmer du kanske om en karriär inom retail som säljare/säljcoach? Säljträning är färskvara och för att behålla motivation och kompetens behöver du ständig fylla på med lustfylld säljträning.

Enligt undersökningar ägnar vi människor 40 procent av vår arbetstid åt att påverka andra. Och väljer vi att se försäljning som påverkan, är varje individ ett slags säljare i mötet med andra. Vi påverkar andra människor, alltså är det mänskligt att sälja.

I vår plattform får du lära dig hur du kan möta andra människor och kunder med hjälp av kunskap, tips och samtalsförslag i säljprocessens olika steg. Mycket av kunskapen kan du ta med dig in i vardagen.

Med Smart Retail kan du träna när du vill, hur du vill och var du än befinner dig. På väg till jobbet eller medan du lagar mat, på mobilen eller datorn. Du lägger upp ditt eget schema eller följer vårt. Du väljer att studera själv eller tillsammans med handledare. Kunskap varvas med frågor och interaktiva övningar. Det finns en mängd övningar som du kan göra för att träna på det du lärt dig.

Det är i verkligheten som du testar din nyvunna kunskap och får den att stanna kvar. Vi följer dina framsteg och efter avslutad kurs får du ett kursintyg.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Sälj & Service

Fler och fler vill köpa från människor de känner, litar på och gillar. Därför är relationsbyggandet navet för kundupplevelsen. I sociala medier kan mötet mellan säljare och kunder kopplas till nya kanaler och skapa nya relationer, något som kräver att säljaren utvecklas.

Du & din drivkraft

Vad är det som gör att du stiger upp varje morgon och går till jobbet? Handlar det om självförverkligande eller är kanske lönen viktigare? I starka team är det du och din drivkraft som står i centrum. Vi ger metoderna för att kunna leda sig själv.

Teamet

Medarbetare som upplever att de är en del av ett team, och har en chef som ser varje person, trivs bättre och vill stanna längre på sina arbetsplatser. Och alla behöver samspela med varandra för att uppnå bästa resultat. Du och ditt team är nyckeln till både trivsel och framgång.

Säljprocessen

En säljprocess kan vara komplicerad och innehålla många steg, men kunder i den digitala världen är vana vid att det går snabbt. De är otåliga, vill ha information blixtsnabbt och blir ofta irriterade av att stå i kö. Vill du bli en fullfjädrad säljare behöver du behärska alla delar i säljprocessen, även under pressade förhållanden.

Första intrycket-fasen

Vad behöver du tänka på när kunden kliver in i butiken? Du har ju bara en chans att göra ett första intryck. Kundens upplevelse av butiken ha till stor del att göra med dig.

Första kontakten-fasen

Kunden har hunnit bekanta sig med din butik och nu är det dags att ta första kontakten. Hur närmar man sig en människa man aldrig träffat förut? Hur öppnar man ett samtal?

Nyfikenhetsfasen

Att jobba som "expert" eller säljare idag handlar om att ge bästa service i butik, oavsett det handlar om att avsluta ordern i butiken eller att hjälpa kunden att göra det online. Genom att ta reda på så mycket som möjligt om kundens behov, kan du visa vilka alternativ du ser för att lösa behoven.

Förklara och visa-fasen

Ju mer du vet om produkterna du säljer, desto större framgång kommer du ha i denna del av säljprocessen. Nu är det dags att visa upp alla goda förslag och produkter du tänkt ut, specialanpassade för just din kund.

Prova fasen

Om vi lyckas få kunden att prova, känna och klämma har vi kommit betydligt närmare ett köpbeslut.
Genom att vara med hela vägen vet du om kunden redan bestämt sig eller om du ska erbjuda kunden ett annat alternativ.

Merförsäljningsfasen

I många fall har kunden fler och/eller djupare behov som han eller hon kanske inte berättat om. I merförsäljningsfasen jobbar du proaktivt och ligger steget före. Vad kan kunden mer behöva för att varan som just köpts ska kännas perfekt?

Avslutsfasen

Avslutstekniker brukar ofta presenteras som knep för att få kunden att bestämma sig för köp. Men eftersom människor ofta har svårt att fatta beslut och behöver hjälp, handlar det mer om att hjälpa kunden att komma i mål.

Sista intrycket-fasen

Forskning visar att det sista intrycket är lika viktigt som det första. En ”grand finale” skapar minnesvärd service och lojala kunder.

Efterköpsfasen

Hur håller vi kontakt med kunden när han eller hon är långt från butiken? Det finns förstås sätt att öka önskan och viljan att komma tillbaka så snart som möjligt.

Invändningar

En duktig säljare låter sig inte nedslås. Kunden säger nej till din produkt och inte till dig som person. Men när kunder tvekar eller säger nej tack, vad gör du då?

Kundklagomål & reklamationer

Att kunder klagar är svårt att undvika, det handlar snarare om att kunna hantera dem utan att själv bli på dåligt humör. Hur får man kunder nöjda trots att de är arga på den service eller produkt vi just levererat till dem?

Kommunikationsstilar

Människor kommunicerar på olika sätt. Som säljare och servicegivare gäller det att att anpassa sitt eget sätt kommunicera utifrån dina kunders sätt att vara och agera.

Konsumentlagen regelverket

Det är viktigt att ha ett regelverk för hur man sköter återköp, byten reklamationer och andra missnöjen. Man måste också vara flexibel och tänja på regelverket för att anpassa beslutet efter situationen här och nu.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Framtidens trender

Vi tar upp trender och spaningar i branschen, bland annat om vad som väntar i den digitala världen.
En del av tankarna är rena spekulationer, andra kanske förverkligas snabbare än vi tror.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

16-18 avsnitt à cirka 30-45 minuter = totalt cirka 12-20 timmar som består av filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller uppgifter som passar både att göra i butik eller som hemuppgifter. Du väljer vilka övningar du tycker är viktiga att träna på.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill starta en karriär inom handel som butiksägare, säljare/säljcoach, säljledare, butikschef eller arbetsledare.

Grundläggande kunskap efter avslutad kurs

Kunskap i hur allt hänger ihop och att varje liten förändring kan påverka slutresultatet

Kunskap om vilka viktiga nyckeltal du behöver hålla koll på löpande

 • Din egen drivkrafts betydelse för att sprida positiv energi
 • Teamets betydelse för fler uppskattande och köpande kunder
 • Hur detaljhandelns omnikanal-utveckling påverkar vårt arbete idag och i framtiden
 • Kundens olika köpprocesser
 • Branschers och företags olikheter i service- och säljprocessen
 • Säljprocessens olika steg och innehåll, från första intryck till efterköp
 • Att hantera olika situationer som missnöjda kunder och olika kundtyper

Exempel på delmoment

 • Du och din drivkraft
 • Teamet
 • Säljprocessen i nio steg
 • Invändningar
 • Kundklagomål
 • Kommunikationsstilar
 • Konsumentlagens regelverk
 • Hållbarhet – mode

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”Jag gillar Smart Retails kursmoduler i Hantverksprogrammet för årskurs 1! Ett omfattande material samlat i ett enkelt och effektivt koncept. Och ett mycket bra komplement till undervisningen för självstudier i och utanför klassrummet. Dessutom på svenska och begripligt för våra elever. Det gör allt mycket enklare!”

Ingegerd Ottsjö

- Yrkeslärare, Burgårdens gymnasium, Göteborg

”Materialet kan användas under lektionen och på APL-platser men är också utmärkt för att låta eleverna inhämta kunskap innan man går igenom ett avsnitt i klassrummet. På så sätt är de redan förberedda inför dagens lektion.”

Helena Nordengren

- Yrkesgymnasiet, Örebro

Frågor & svar

Då kommer du inte kunna få något intyg på att du avslutat kursen med godkänt resultat. Om du har ett giltigt skäl till varför du inte slufört kursen i tid kan vi förlänga din kurstid, men då måste du skicka oss information om anledning och önskemål om ny sluttid.

När du betalat din utbildning får du ett mail där vi välkomnar dig till Smart Retail med dina lösenord och en fråga när du vill ha ditt uppstartsmöte via telefon. I det samtalet lägger vi upp din kursplan och pratar om dina mål med utbildningen.

Man behåller sin inlogg under 6 månader från kursstart

Kursen passar för alla som är nyfikna på att lära sig mer om grunderna i de olika utbildningarna och för dem som vill utveckla sin kunskap för att starta en karriär i branschen. Du behöver inte ha några förkunskaper

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg att du gjort kursen. Vår stylingkurs ger dig möjlighet att diplomera dig i två steg. När du avslutad kursen och vill ha ditt kursintyg mailar du till oss på info@smartretail.com. Vi skickar ditt kursintyg till dig digitalt.

Kursen börjar när du har tid.. Du kan jobba med utbildningen under 6 månader från startdatum. När du anmält dig och betalat utbildningsavgiften får du ett mail med alla dina inloggningsuppgifter och instruktioner inför kursstart. Du har fri tillgång till hela kursmaterialet online. Du får din inloggning och kan sedan logga in när du vill för att fullfölja kursen.

Det är en utbildning inom som börjar på en grundläggande nivå inom olika utbildningar alla leder till yrkesutgångar inom främst handeln. Med hjälp av filmer och interaktioner lär du dig hur man jobbar. Du får också handledning av någon av våra lärare som alltid har ett uppstartsmöte med dig.

Du behöver en dator, ipad eller mobil. Det är allt

Du har möjlighet att ångra ditt köp inom 14 dagar om du inte loggat in i kursen mer än en gång och inte gjort några uppgifter. Om du efter att ha gjort delar i kursen och inte är nöjd med kursens uppbyggnad och lärdomar kan du inkomma med den skriftlig ansökan om att få dina pengar tillbaka. Vi vill att du ska vara nöjd. Skriv till oss då och berätta vad som hände. info@smartretail.com

Du kan beställa och betala direkt genom Klarna. Nu, senare eller med delbetalning. Du kan välja att betala med bankkonto, kreditkort eller delbetalning upp till 36 månader. Väljer du att delbetala kan du själv kan bestämma hur mycket du vill betala varje månad, och att du när som helst kan betala in hela skulden för att avsluta delbetalningen.

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.