Sälj & service

En duktig säljcoach/rådgivare/säljare möter kunden där kunden befinner sig. I 14 kursdelar får du lära dig mer om vad som gäller i framtidens handel. En av Sveriges mest erfarna säljcoacher tar dig med på en kurs genom den moderna kundresans olika steg.

Service blir aldrig omodernt

Jobbar du som säljare och behöver fylla på med ny kunskap? Eller drömmer du kanske om en karriär inom retail som säljare/säljcoach? Säljträning är färskvara och för att behålla motivation och kompetens behöver du ständig fylla på med lustfylld träning.

Enligt undersökningar ägnar vi människor 40 procent av vår arbetstid åt att påverka andra. Och väljer vi att se försäljning som påverkan, är varje individ ett slags säljare i mötet med andra. Vi påverkar andra människor, alltså är det mänskligt att sälja.

I vår plattform får du lära dig hur du kan möta andra människor och kunder med hjälp av kunskap, tips och samtalsförslag i säljprocessens olika steg. Mycket av kunskapen kan du ta med dig in i vardagen.

Med Smart Retail kan du träna när du vill, hur du vill och var du än befinner dig. På väg till jobbet eller medan du lagar mat, på mobilen eller datorn. Du lägger upp ditt eget schema eller följer vårt. Du väljer att studera själv eller tillsammans med handledare. Kunskap varvas med frågor och interaktiva övningar. Det finns en mängd övningar som du kan göra för att träna på det du lärt dig.

Det är i verkligheten som du testar din nyvunna kunskap och får den att stanna kvar. Vi följer dina framsteg och efter avslutad kurs får du ett kursintyg.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Sälj & Service

Fler och fler vill köpa från människor de känner, litar på och gillar. Därför är relationsbyggandet navet för kundupplevelsen. I sociala medier kan mötet mellan säljare och kunder kopplas till nya kanaler och skapa nya relationer, något som kräver att säljaren utvecklas.

Du & din drivkraft

Vad är det som gör att du stiger upp varje morgon och går till jobbet? Handlar det om självförverkligande eller är kanske lönen viktigare? I starka team är det du och din drivkraft som står i centrum. Vi ger metoderna för att kunna leda sig själv.

Teamet

Medarbetare som upplever att de är en del av ett team, och har en chef som ser varje person, trivs bättre och vill stanna längre på sina arbetsplatser. Och alla behöver samspela med varandra för att uppnå bästa resultat. Du och ditt team är nyckeln till både trivsel och framgång.

Säljprocessen

En säljprocess kan vara komplicerad och innehålla många steg, men kunder i den digitala världen är vana vid att det går snabbt. De är otåliga, vill ha information blixtsnabbt och blir ofta irriterade av att stå i kö. Vill du bli en fullfjädrad säljare behöver du behärska alla delar i säljprocessen, även under pressade förhållanden.

Första intrycket-fasen

Vad behöver du tänka på när kunden kliver in i butiken? Du har ju bara en chans att göra ett första intryck. Kundens upplevelse av butiken ha till stor del att göra med dig.

Första kontakten-fasen

Kunden har hunnit bekanta sig med din butik och nu är det dags att ta första kontakten. Hur närmar man sig en människa man aldrig träffat förut? Hur öppnar man ett samtal?

Nyfikenhetsfasen

Att jobba som "expert" eller säljare idag handlar om att ge bästa service i butik, oavsett det handlar om att avsluta ordern i butiken eller att hjälpa kunden att göra det online. Genom att ta reda på så mycket som möjligt om kundens behov, kan du visa vilka alternativ du ser för att lösa behoven.

Förklara och visa-fasen

Ju mer du vet om produkterna du säljer, desto större framgång kommer du ha i denna del av säljprocessen. Nu är det dags att visa upp alla goda förslag och produkter du tänkt ut, specialanpassade för just din kund.

Prova fasen

Om vi lyckas få kunden att prova, känna och klämma har vi kommit betydligt närmare ett köpbeslut.
Genom att vara med hela vägen vet du om kunden redan bestämt sig eller om du ska erbjuda kunden ett annat alternativ.

Merförsäljningsfasen

I många fall har kunden fler och/eller djupare behov som han eller hon kanske inte berättat om. I merförsäljningsfasen jobbar du proaktivt och ligger steget före. Vad kan kunden mer behöva för att varan som just köpts ska kännas perfekt?

Att avsluta-fasen

Avslutstekniker brukar ofta presenteras som knep för att få kunden att bestämma sig för köp. Men eftersom människor ofta har svårt att fatta beslut och behöver hjälp, handlar det mer om att hjälpa kunden att komma i mål.

Sista intrycket-fasen

Forskning visar att det sista intrycket är lika viktigt som det första. En ”grand finale” skapar minnesvärd service och lojala kunder.

Efterköpsfasen

Hur håller vi kontakt med kunden när han eller hon är långt från butiken? Det finns förstås sätt att öka önskan och viljan att komma tillbaka så snart som möjligt.

Invändningar

En duktig säljare låter sig inte nedslås. Kunden säger nej till din produkt och inte till dig som person. Men när kunder tvekar eller säger nej tack, vad gör du då?

Kundklagomål & reklamationer

Att kunder klagar är svårt att undvika, det handlar snarare om att kunna hantera dem utan att själv bli på dåligt humör. Hur får man kunder nöjda trots att de är arga på den service eller produkt vi just levererat till dem?

Kommunikationsstilar

Besvärliga kunder – de som gör oss arga, besvikna och på dåligt humör – är inte alltid ute efter att göra dig illa, de kanske bara uttrycker sig på ett sätt som du inte skulle göra. Hur möter vi dem?

Konsumentlagen regelverket

Det är viktigt att ha ett regelverk för hur man sköter återköp, byten reklamationer och andra missnöjen. Man måste också vara flexibel och tänja på regelverket för att anpassa beslutet efter situationen här och nu.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett ämne som berör alla konsumenter, men olika branscher har olika utmaningar vad det gäller att hantera sina hållbarhetsfrågor. Vi ger en inblick i modevärlden specifikt, som du sedan kan översätta till just din bransch. Finns liknande problem och möjligheter i den?

Framtidens trender

Vi tar upp trender och spaningar i branschen, bland annat om vad som väntar i den digitala världen.
En del av tankarna är rena spekulationer, andra kanske förverkligas snabbare än vi tror.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

16-18 avsnitt à cirka 30-45 minuter = totalt cirka 12-20 timmar som består av filmer, bildspel, frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller uppgifter som passar både för butikspersonal och som hemuppgifter.

Kursen vänder sig till

Till dig som vill starta en karriär inom handel som butiksägare, säljare/säljcoach, säljledare, butikschef eller arbetsledare.

Grundläggande kunskap efter avslutad kurs

Kunskap i hur allt hänger ihop och att varje liten förändring kan påverka slutresultatet

Kunskap om vilka viktiga nyckeltal du behöver hålla koll på löpande

 • Priskalkylering och lönsamhet
 • Pålägg och marginal i kronor och procent
 • Marginalens påverkan på företagets resultat
 • Bruttovinst
 • Hur nedsättningar och svinn påverkar resultatet
 • Genomsnittligt varulager
 • Varulagrets omsättningshastighet
 • Butikens nyckeltal
 • Likviditetsbudget

Exempel på delmoment

 • Du och din drivkraft
 • Teamet
 • Säljprocessen i nio steg
 • Invändningar
 • Kundklagomål
 • Kommunikationsstilar
 • Konsumentlagens regelverk
 • Hållbarhet – mode

Därför arbetar Carolina Henning Smart

“Vi arbetar med alla olika typer av kunder, allt från åldrarna 25 år upp till 90 år. Jag har valt att arbeta som personal shopper för att jag älskar mode och att få göra folk glada och känna sig snygga. Känner man sig snygg så får man självförtroende och självförtroende leder ofta till framgång. Personal shopping leder till en mer hållbar garderob. Det leder inte till överkonsumtion. Istället kommer du hem med plagg som du har användning för. Smart retail har varit en stor trygghet för både mig och företaget. Varje gång vi tar in en ny stylist, får de gå Smart Retails utbildning och då känner jag mig trygg med att de har fått med sig alla bitar som jag tycker är viktigt. Utbildningen är både så innehållsrik och så kul!”

Carolina Henning - Grundare av företaget Private Shopper Stockholm

Carolina Henning har drivit företaget Private Shopper Stockholm i över tio år och är idag den ledande leverantören inom branschen. Carolina älskar mode och att få göra människor glada och snygga. Hör hur Smart Retails verktyg har hjälpt Carolina och hennes verksamhet.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt.
Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.