Butikskommunikation & visual merchandizing

En Visual Merchandiser skapar visuellt tilltalande och inspirerande butiksmiljöer i syfte att påverka kunden och öka försäljningen. En allt mer viktig funktion i butiksvärlden.

Hur skapar du effektiv kommunikation direkt i butik

Genom välplanerade butikslayouter, kreativa produktexponeringar och trivsamma miljöer får du kunden att stanna längre i butiken och ökar viljan att återkomma. Det handlar om att engagera, skapa upplevelser och känslor för våra kunder i butiken. Älskar du färg och form kanske det här är ditt drömyrke.

I fem avsnitt får du lära dig mer om vad vi kallar för butikskommunikation – en allt viktigare del av butikens helhet eftersom butikerna går från att vara produktorienterade till upplevelsebaserade.

Tillsammans med Anne Hesselgren och Kom Agency som står för utbildningsmaterialet lär du dig grunderna i butikskommunikation. Läs mer om Kom Agency här.

Utbildningens innehåll

Här kan du läsa mer om de olika kursdelarna.

Introduktion och historia

Vi berättar om yrkesrollen, går igenom detaljhandelns historia och hur utvecklingen har påverkat yrket. Rollen och befattningsbeskrivningen kan skilja sig åt beroende på företag och förutsättningar, det gemensamma är yrkesrollens stora påverkan på försäljning och visuell upplevelse.

Produktexponering

Produktexponering handlar om hur man väljer att presentera produkter i butik. Det finns flera olika principer och många framgångsrika butiker använder en kombination av olika. I det här avsnittet går vi igenom några av de grundprinciper för produktexponering som är vanliga inom mode och sport.

Butikslayout

Det viktigaste med en bra butikslayout är att guida kunden runt i butiken, skapa upplevelse i kundvarvet och ge kunden en tydlig uppfattning av sortimentet. Här fördjupar vi oss i vad som skiljer olika typer av layouter åt och går igenom grundläggande tekniker i planering av butikslayout.

Butikslayout - Mixade branscher

Butikslayouter och produktexponeringar varierar i upplägg och teknik beroende på butiksformat och målbilder. Vi går igenom de viktigaste layouterna och exponeringarna för andra branscher än mode.

Produktexponering mixade branscher

För att presentera produkter och välja rätt exponeringsprincip för din butik och ditt varumärke behöver du inte bara välja en princip. I detta avsnitt går vi igenom några grundprinciper från andra branscher än mode.

Se exempel på kursavsnitt

Vill du få ett nytt avsnitt varje vecka som ska vara klart en viss tid, eller själv bestämma i vilken takt du vill plugga, det är upp till dig. Vi följer dina framsteg och ger feedback på resultaten. Och vill du ha en handledare som följer dig fixar vi det. Kika in i ett avsnitt direkt hämtat från kursen.

Kursinformation

5 avsnitt à cirka 2 timmar = totalt cirka 10-15 timmar som innehåller filmer, bildspel, svarar frågor/svar och interaktiva övningar. Kursen innehåller flera uppgifter som passar både för personal i butik och som hemuppgifter.

Kursen vänder sig till

Intresserade av färg och form som vill jobba som butikskommunikatör eller Visual Merchandiser i fysisk butik inom sällanköpshandel.
Säljare eller regionchef som vill öka sin kunskap i hur man jobbar modernt och smart med inspirerande exponering och planering i butiksmiljö.

Grundläggande kunskap efter utförd kurs
 • Ökad kunskap om att planera och skapa butikslayout
 • Produktexponering
 • Grunder, termer och metoder för att skapa exponeringsprinciper
 • Fördjupad kunskap i hur en Visual Merchandiser jobbar

Exempel på delmoment

 • Vad visual merchandising innebär
 • Yrkets roller, ansvar och historia
 • Avdelningsplacering
 • Gångstråk
 • Layout
 • Kundvarv
 • Kontakt- och serviceytor
 • Planering för produktexponering
 • Exponeringsprinciper för vägg, golv och fokusytor

Därför arbetar Carolina Henning Smart

“Vi arbetar med alla olika typer av kunder, allt från åldrarna 25 år upp till 90 år. Jag har valt att arbeta som personal shopper för att jag älskar mode och att få göra folk glada och känna sig snygga. Känner man sig snygg så får man självförtroende och självförtroende leder ofta till framgång. Personal shopping leder till en mer hållbar garderob. Det leder inte till överkonsumtion. Istället kommer du hem med plagg som du har användning för. Smart retail har varit en stor trygghet för både mig och företaget. Varje gång vi tar in en ny stylist, får de gå Smart Retails utbildning och då känner jag mig trygg med att de har fått med sig alla bitar som jag tycker är viktigt. Utbildningen är både så innehållsrik och så kul!”

Carolina Henning - Grundare av företaget Private Shopper Stockholm

Carolina Henning har drivit företaget Private Shopper Stockholm i över tio år och är idag den ledande leverantören inom branschen. Carolina älskar mode och att få göra människor glada och snygga. Hör hur Smart Retails verktyg har hjälpt Carolina och hennes verksamhet.

Fler röster om Smart Retail

”Det är kul när branschen ger oss feedback på våra elevers kunskap i personlig styling. Oavsett om eleven har APL i klädbutik eller arbetar med kund i andra stylistsammanhang är utbildningen som vi får genom Smart Retail betydelsefull.”

Anna-Lena Karlsson

- Stylist/frisörlärare, Hahrska gymnasiet, Västerås

”En gedigen och omfattande stylistutbildning som omfattar allt från materiallära till snitt, färger och proportioner. Pedagogiskt uppdelad i olika avsnitt och lätt att följa. Här finns allt du behöver veta för att utbilda dig till modestylist eller Personal Shopper.”

Louise Jansson

- Personal Shopper

”Det är en enorm fördel att det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Formen är lättillgänglig, och man kan repetera när det behövs. Alla har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart har det påverkat försäljningen positivt”

Catharina von Elern, VD Smycka

- Sälj och service

Läs om fler av våra utbildningar

Fortsätt att kika runt bland våra utbildningar. Självklart kan du kombinera flera utbildningar samtidigt. Kontakta oss så berättar vi mer.

Ta reda på mer!

Smart Retail erbjuder en mängd interaktiva utbildningar och kurser. Ring eller mejla om du är du nyfiken och vill veta mer.