Hållbarhet och mode

23 Sep 2022

Vad du än jobbar med inom modevärlden behöver du kunna de grundläggande kunskaperna kring materialen vi har i våra kläder. Jobbar du i butik behöver du produktkunskapen för att svara på frågor från våra kunder. Du behöver också förstå den komplexa värdekedjan det innebär att framställa kläder och vilka material som är mer eller mindre hållbara.

Så hur står det till med hållbarheten inom modeindustrin?

När man ser på siffrorna var i värdekedjan den största klimatpåverkan finns finner vi att 80 % av all påverkan sker i själva produktionen av kläder:

  • Framställningen av råmaterial (38%)
  • Materialproduktionen (29%)
  • Sömnaden i fabriken (4%).
  • Butikens avtryck och transporter (6%)
  • Konsumenters användning av kläder, tvätt- och förbrukning. (23%)

(Research by GFA and McKinsey 2018)

Det skulle betyda att om vi slutade producera kläder i världen skulle vi mer eller mindre lösa problemet. Men hur troligt är det? Inte sannolikt eller hur?

Så hur kan vi komma till rätta med problemet?

Ja, självklart kan vi använda kläder mer cirkulärt d.v.s. vi kan återanvända allt det vi handlat så länge som möjligt genom att lappa och laga eller skicka i väg plaggen till en second hand-butik när vi har slutat använda dem. Ju färre plagg vi producerar desto mer klimatsmarta blir vi. Det verkar som många i väst har förstått det och fler och fler köper nu mer i second hand butiker, trots det utgör second handmarknaden endast en procent av den totala globala marknaden för kläder.

Någon gång tar alla plagg slut och behöver kastas och då skulle det vara enkelt om vi kunde bryta ner fibrerna eller mala ner dem till nya textilier och återanvända dem till nya kläder. Men det är enklare sagt än gjort. Problemet med textilfibrer är flera, efter ett tags användning blir de mindre och mindre livskraftiga, de nöts helt enkelt ut. Därför kan återanvändning i en ny produktion ge sämre kvalitét än det ursprungliga materialet. Ett annat stort problem man brottas med är att nästan alla kläder producerade av textilier är blandade med olika fibrer. På etiketter kan du ibland läsa upp till fem olika blandningar i ett enda plagg. För att återanvända materialet behöver man därför sortering av fibrerna som måste skiljas ut och det är en svår och dyrbar process.

Flera företag jobbar med att lösa problemen kring återanvändning av våra fibrer och ett svenskt företag som vi är extra stolta över är Renewcell som startade 2012. Med ägare som HM och Levi´s har man kommit långt i processen. Materialen vi i framtiden använder i våra kläder kommer att spela en avgörande roll för att besegra klimatkrisen. Ett antal uppmuntrande teknologier och innovationer visar att grunden har lagts för att steg för steg gå mot ett mindre skadligt modesystem. Vi har företag som odlar svampar (mycelium) som ska ersätta den kemiskt smutsiga läderindustrin. Försök till att utveckla nästa generations alternativ till animaliska fibrer som läder, siden, ull och päls pågår skyndsamt. Fler och fler jobbar med att ta bort alla skadliga ämnen i produktionen av bomull. Så valet och tillgängligheten av hållbara material kommer sannolikt att öka. Det som gör att det går sakta är att alla dessa smarta innovativa idéer tar tid att skala upp till massproduktion. Med en liten produktion och en komplex global kedja som är svår att överblicka kommer det att ta tid. Därför är tiden inte på modebranschens sida, för att mode ska nå sina nollvision till 2050 måste innovationstakten och förändringstakten öka avsevärt i viktiga skeden av leveranskedjor.

Mode står idag för fyra procent av alla växthusgasutsläpp globalt och man jobbar stenhårt för att minska utsläppen. Men utan gemensamma ansträngningar från alla i branschen blir det svårt. Vi behöver också ett nytt samhällskontrakt där staten tar initiativet för att påskynda utvecklingen med hjälp av en miljölagstiftning kring textila material som även inbegriper social rättvisa för dem som producerar våra kläder.

Så svaret på frågan hur det står till med hållbarheten inom modeindustrin är: ”Vi har en lång väg kvar till att våra garderober är helt hållbara, men alla har klivit på tåget.”

Senaste nytt från Smart Retail

Vi lär oss ständigt mer och utvecklar idéer som speglar handelns förändringar och därmed nya behov i branschen. Här kan du läsa om vad vi håller på med just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Smart Retail och ta del av vad som händer både i branschen, vad som är nytt inom vår utbildningsplattform och vad som händer här på Smart Retail.