Catharina von Elern VD på Smycka

22 Jan 2023

Det har varit en hektisk tid för Smyckas VD Catharina von Elern och det var svårt att få en tid för en intervju under hösten. Men nu, några timmar innan nyårsafton, får jag äntligen möjlighet. Vi småpratar om försäljning och om 2023 och vad vi tror att det nya året innebär för handeln. Vi konstaterar, eftersom vi båda är positiva av naturen, att det alltid finns vinnare även under hårda tider. Men det kommer att krävas sylvassa justeringar av olika affärsmodeller för att segla vidare tills dess att nya, bättre tider stundar. För att inte tala om att ta hand om de kunder som kliver in i våra butiker och ge dem den service de förtjänar. Jag blev glad att höra att Smycka haft en fin utveckling över julen och försäljningen tuffat på bra.

Vi pratar vidare om det som var syftet med det här samtalet, genomförandet av Smart Retails utbildning på Smycka. Jag skulle få lite feedback på vad Catharina som VD hade för tankar kring genomförandet av kompetenslyftet under 2021/22 när det gäller sälj/service/butiksekonomi för sina 150 medarbetare i Smycka (ägare och medarbetare). Smycka har 50 butiker i Sverige och säljer smycken och klockor.

Vad var det som gjorde att Smycka bestämde sig för att jobba Smart?

På Smycka är service en nyckelfunktion. Vi har vid flera tillfällen jobbat med sälj- och serviceutbildningar, mestadels fysiska och nu var vi i startgropen för nya utbildningstillfällen. Vi fick kontakt med Smart och efter diskussioner lät vi vår ledningsgrupp gå igenom delar av träningen innan vi bestämde oss. De var nöjda med vad de såg och alla upplevde att det skulle vara intressant att pröva på digital träning. För oss var det viktigt att börja med ledningsgruppen, alla måste vara med på tåget om man ska få en beteendeförändring. Det var också ett kostnadseffektivt sätt att låta alla våra medarbetare gå utbildningen. Så på den vägen blev det.

Hur tyckte du att genomförandet av utbildningen blev?

Utmaningarna:

Catharina säger att det har funnits utmaningar men över lag är hon nöjd med utbildningen.

Utmaningarna har främst varit att få det att fungera tidsmässigt. Både att hitta rätt tid under försäljningsperioden för genomförandet och att få medarbetarna att ta sig tid att gå igenom de olika kursavsnitten. Det var ibland en utmaning att få till gruppövningarna eftersom det är sällsynt att hela butikspersonalen är samlad samtidigt för att diskutera sina spaningar under träningstiden. 

Fördelarna:

Det finns på plats när man har tid att utföra utbildningen. Det är en enorm fördel, säger Catharina. Man behöver inte skicka i väg personal på resa eller samla en hel grupp. Kurserna är lättillgängliga, enkla att ta till sig och man kan repetera när det behövs. Man kan enbart jobba med t. ex merförsäljning om det är det man tycker är svårt eller någon annan del av säljprocessen som behöver förbättras. De korta mikroavsnitten vi fick varje måndag och hade en hel vecka att jobba med blev inte övermäktiga. Det är generellt viktigt med korta utbildningstillfällen. Personalen har fått inspiration och tips, både de som är erfarna säljare eller de som helt nya i säljjobbet. Det har varit kul för personalen att skicka in sina Smycka-spaningar på veckans träning i Smarts digitala inbox. Även om några tycker att de inte riktigt hunnit med att dela sina erfarenheter i boxen. De som gjorde träningen har fått inspiration tillsammans med ny kunskap och självklart är det positivt för försäljningen.

Vad tar du med dig av hur vi la upp träningen?

Catharina tycker att våra gemensamma uppstartswebinarie där alla butiker fick delta var mycket viktigt för att skapa lust och nyfikenhet inför startdatumet. Där fick Catharina berätta om Smyckas mål med träningen och Smart om vad som skulle hända under de tre månaderna träningen pågick. Det blev en kickoff som markerade en början och ett slut på något nytt som självklart skulle leda till att höja kunskaps- och lustnivån bland alla Smyckas medarbetare och förhoppningsvis skapa merförsäljning och bättre konverteringsgrad.

Det var även bra med ett slutwebinarie för att samla alla medarbetare och berätta vad som hade hänt och fira dem som hade vunnit månadens säljtävling. Det är självklart viktigt att fira sina segrar och att visa sin uppskattning för dem som kommit i mål.

Hade Catharina börjat om från början och gjort ett nytt upplägg på Smart hade hon nog låtit alla butikschefer först gå utbildningen och fått deras driv och pepp för att öka motivationen för alla andra medarbetare. Att göra det i två steg i stället för allt på en gång.

Eftertanke!

Vad tycker du om att utbildningen inte var direkt Smycka anpassad utan en mer generell sälj- och serviceutbildning?

Helt ok, tycker Catharina. Det blev en utmärkt bas att stå på. Sälj- och servicekunskapen är ganska statisk över olika branscher. De skillnader som finns kan man lätt fånga i och med att medarbetarna själva får översätta det till sin egen verklighet i den digitala inboxen. Om man prenumererar på utbildningen efter träningen och därmed fortsätter ha tillgång till hela utbildningsmaterialet, är det möjligt att lägga upp sina egna avsnitt. De avsnitten, anpassade helt efter egna behov med eget material eller låta Smart Retail fixa det, gör att man får automatiskt tillgång till all statistisk och alla funktioner i den digitala plattformen. På det sättet kan man hela tiden bygga på sin utbildning till steg 2. Man får helt enkelt sin egen Smycka Akademi som man kan användas för repetition, skapa nya utbildningsupplägg eller bara använda som verktyg för alla nyanställda. Det ger mig nya idéer och tankar kring hur vi kan fortsätta jobba med kompetensutveckling på Smycka.

Mirjam Kellerman / vid pennan

Vill du läsa mer om samarbetet med Smycka? Läs om vår case studie här.

Senaste nytt från Smart Retail

Vi lär oss ständigt mer och utvecklar idéer som speglar handelns förändringar och därmed nya behov i branschen. Här kan du läsa om vad vi håller på med just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Smart Retail och ta del av vad som händer både i branschen, vad som är nytt inom vår utbildningsplattform och vad som händer här på Smart Retail.