Case studie – Smycka och Smart 

20 Sep 2022

Under 2021 genomförde SMART Retail en digiflexi (digitalt och webinarie) kurs i sälj- och serviceträning med butiksekonomi tillsammans med företaget Smycka AB.
Smycka har 47 butiker med fristående ägare samlade under en marknad- och inköpsorganisation

Tidigt våren 2021 startade diskussioner med VD och styrelse på vilket sätt SMART kunde arbeta med ett kompetenslyft och skapa ny inspiration för de 150 medarbetarna i deras fysiska butiker. Innan pandemin hade man alltid samlat sin personal kring fysiska inspirationsdagar med kompetenshöjande föreläsningar. Nu ville man se om man kunde nå bättre resultat eller mer varaktiga resultat över tid genom en längre digital utbildning i korta micro-avsnitt i stället för en kurs som pågick under en eller två dagar.

Hela styrelsen fick möjlighet att gå utbildningen och vi på SMART fick ta del av deras reflektioner som till största del var mycket positiv.
En av frågorna som diskuterades handlade om det var möjligt att skapa en relevant utbildning för smyckesbranschen när SMART utbildningen var mer allmänt hållen och inte specifikt var riktad till just deras bransch.

Det löstes enkelt genom att vi föreslog att vi skulle använda våra digitala loggböcker i träningen. Vi visste att det skulle skapa engagemang och anpassa kunskapen till Smyckas egen verklighet. Efter varje träningspass skulle medarbetarna översätta det de lärt sig i veckans kursavsnitt till sin egen verklighet. De skulle tillsammans skapa en digital loggbok där de alla själva skulle bli medförfattare till Smyckas egen inspirationsbok. En bok som sedan skulle finnas tillgänglig för alla långt efter träningen var avslutad.

Alla gillade tanken och trodde det skulle skapa engagemang och lustfylld träning. Vi bestämde att köra i gång träningen lite längre fram under våren. Om vi sammanfattar vad styrelsen gillade med vårt digitala verktyg, sa de ungefär så här:

De gillade att materialet var helt färdigt och att det var ett engagerande vuxenlärande (utan tecknade figurer) där man kunde använda många olika sinnen för sitt lärande.

Att medarbetarna kunde träna när och var de ville. Det gav stor flexibilitet och det var möjligt att repetera det man lärt sig flera gånger varhelst man hade tillgång till en mobil eller dator. Sist men inte minst blev det otroligt kostnadseffektivt för man kunde nå många medarbetare ute i landet i en gemensam upplevelse som förhoppningsvis svetsade teamen tillsammans.

Nu blev det dags att lägga upp kursen

  • Smycka valde vilka moduler som var aktuella för deras medarbetare.
  • Tidsramen för kursen fastställdes till 13 veckor.
  • Tre webinarier skulle hållas för ansvariga ägare (butikschefer) för coachning under -och före träningstiden.
  • SMARTs egen organisation skulle driva tävlingar, följa kursresultat och pepptalken både mot butikschefer och medarbetare via webben
  • Teamet valde också två fokuspunkter- vilka resultat skulle man nå. ”vi ska bli bäst på två saker i varje steg”
  • Vi skapade tillsammans frågeställningarna till Smyckas egen digitala loggbok

Så här blev det:

Kursen genomfördes digitalt under 13 veckor – ett nytt avsnitt varje måndag.
Varje avsnitt tog varje medarbetare 20-30 minuter att göra och kunde utföras i dator, Ipad eller mobilen
Under veckan jobbade medarbetarna med träningsuppgifter i butik
3 webinarier genomfördes under kurstiden
Efter genomförd kurs sammanställdes medarbetarnas material till en Smyckas inspirationsbok.

Så vad blev resultatet.

Så här sa medarbetarna i vår enkät efter avslutad kurs.

93% skulle rekommendera kursen till andra
90% upplevde att träningen fungerade i verkligheten
63% tyckte att det var positivt med en kurs som utgick från allmän kunskap om service
55% upplevde att träningen påverkat försäljningen positivt

Så här tyckte (några röster av många)

Sam Alsaberi, från Smycka Tumba
”Kursen är givande och lättillgänglig. Trevlig i innehåll och inte tråkig då den innehåller bilder och filmer som underlättar förståelsen och man har kul när man lär sig. Jag tycker att man borde uppdateras då och då och detta är en bra uppdatering”

Pernilla Norrström, från Smycka i Sala
”Ge tid & gör övningarna. Gruppen kommer få en positiv “push” tillsammans & mer samma tänk :). En digital kurs kan ALLA i butiken gå, en dagskurs så kanske man skickar någon el. några från butiken.” 

Tack Smycka för en fantastisk resa. Det har varit så kul att jobba tillsammans och vi har lärt oss otroligt mycket av er. Extra glada är vi också att ni valt att ha med er SMART i er verktygslåda och fortsatt att hålla kurserna öppna för alla medarbetare långt efter ni avslutat träningen.

Vill du läsa mer om samarbetet med Smycka? Läs intervjun med Smyckas VD här.

Senaste nytt från Smart Retail

Vi lär oss ständigt mer och utvecklar idéer som speglar handelns förändringar och därmed nya behov i branschen. Här kan du läsa om vad vi håller på med just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Smart Retail och ta del av vad som händer både i branschen, vad som är nytt inom vår utbildningsplattform och vad som händer här på Smart Retail.