Ystad Gymnasium – i navet av kultur och kreativitet

05 May 2023

Ystad ligger i södra Sverige och är en pittoresk stad med en rik historia och en levande kulturscen.  Med en befolkning på cirka 19 000 är Ystad en liten stad som slår hårt. 

Staden ligger vid Östersjön och har en lång kustlinje och går tillbaka till 1000-talet och har en rik historia som återspeglas i dess många museer, kyrkor och andra historiska platser.   Ystad är förutom sina historiska platser också ett nav för kultur och kreativitet. Staden har en pulserande konstscen, med många gallerier och kulturinstitutioner som visar upp lokala konstnärers och musikers verk.    Ystad besitter sannerligen en rikedom av blomstrande företagsamhet och kultur. 

Sveriges svar på Hollywood hittar du på Ystad Studios, där bland annat Wallander, Bron och Pax filmatiserats.   Staden som slår hårt erbjuder många möjligheter för den nyfikna och några som får förtur i att utforska dessa är eleverna på Ystad gymnasium. 

Ystad gymnasium – En kommun och skola som slår hårt

Ystad studios

Ystad Gymnasium rymmer ca 1600 elever, fördelade på flertal olika nationella program. 

Ett av programmen som utmärker sig litet extra är Hantverksprogrammet med inriktning hår- och makeupstylist. När eleverna börjar sin utbildning har de ringa aningar om hur många möjligheter och influenser som väntar på dem.  Förutom den yrkestekniska klassrumsundervisningen får stylisterna lära på fältet tillsammans med framstående aktörer inom handel och kultur.   Återkommande besök på Malmö Opera för att få kunskaper bakom föreställningar. Medverkan på film- och tv produktioner tillsammans med Ystad studios och stylinguppdrag inför olika galor som arrangeras i kommunen. 

bland är det så roligt så att det inte känns som att man går i skolan”

-Eliz, elev på Ystad gymnasium. 

Varje elev får utföra en del av sin utbildning med en personligt matchad handledare under arbetsplatsförlagd lärande, samt lära, träna och samarbeta med andra yrkesprogram på skolan i olika projekt. Inriktningen ger eleverna möjlighet att diplomera sig inom fyra spetsområden.

Vad hade du valt som spetskompetens om du skulle studera på skolan, Hår- och Makeupstylist, Makeupartist, Personal shopper och/eller Manikyrist? 

Oavsett vad eller vilka diplom eleverna eftersträvar så kommer de att få rika möjligheter till att öva, pröva och befästa kunskapen tillsammans med klasskamrater, branschaktörer och yrkeslärare.   I samtliga samtal med elever och lärare på stylistprogrammet så lyser en stark framtidstro och yrkesstolthet i ögonen, och en kärlek sinsemellan som kan liknas bäst som familjär.

När hjärtat får bestämma

Eliz Revzheb går i skrivande stund i årskurs 3 på Ystad gymnasium.  Hon tvekade i sitt gymnasieval, det stod mellan ekonomi eller stylist inriktningen. En konflikt mellan hjärna och hjärta och andras påtryckningar om högskolemeriter, förklarar hon.  Det blev hjärtat som fick bestämma och Eliz valde stylist inriktningen framför ekonomiprogrammet, ett beslut som hon idag är väldigt glad över.

Med några få månader kvar till studenten uttrycker Eliz stor förväntan och framtidstro inom sin profession. Under åren har hon testat sina förmågor inom olika områden på stylist programmet. Hennes favoritgren är makeup och hon beskriver hur hon stimuleras av det kreativa och varierande som makeupartist-yrket erbjuder. 

När vi pratar framtiden så berättar Eliz att hon drömmer om att en dag ska starta ett eget företag inom makeup, antingen som frilansande eller med en egen shop, men det är långt framåt.  Eliz är nämligen redan fastanställd på sin APL plats, The body shop i Malmö och kommer att fortsätta att arbeta där efter examen.   Hon berättar om engagemanget för att hjälpa kunderna till de bästa individuella valen och tycker väldigt mycket om att vara på butiksgolvet, där det händer. Hon hyllar också sina överordnade på The body shop för en fantastisk on-boarding och trygga anställning.

Det känns verkligen som att företaget bryr sig om oss anställda och det märks att alla trivs på jobbet, vilket gör det så mycket roligare!
-Eliz om företaget The body shop.

Eliz berättar vidare om olika säljtävlingar som de har internt, något som hon upplever motiverar och driver teamet framåt.  Yrkesläraren Nina säger att Eliz är klassens solstråle, det finns en glädje och nyfikenhet i hennes uttryck dagligen. Det var självklart att hon skulle få möjligheten att utföra sin apl hos samarbetspartnern The body shop, där hon kan få utveckla sin profession inom personlig rådgivning för makeup och hudvård.

Från elektriker till modeexpert

Erika går i årskurs två på stylist inriktningen på Ystad gymnasium.  Erika ville först gå el- och energiprogrammet men kom in på sitt andrahandsval stylist i den slutliga antagningen. Erika berättar inledningsvis om hur glatt överraskad hon blev över att det var så fin gemenskap och så rolig undervisning på programmet, med stor variation och mycket praktiskt arbete.  Redan första veckan in på höstterminen så var hon övertygad om att det här blev helt rätt för henne.  Nu har hon hittat sin passion och drömmer om att arbeta med mode!

”Jag har gjort massor med roligt under min utbildning, det absolut häftigaste var när jag fick arrangera och ansvara för en workshop i makeup för ungdomar på högstadiet innan på Ystad studios visitor Centre. Det var nervöst men otroligt utvecklande!”

Erika utför sitt arbetsplatsförlagda lärande på Gina Tricot och beskriver att hon tränar både butiksexponering samt personlig rådgivning med kunderna.  Erika uppskattar sin praktik och säger att det ger en annan bild av vad arbetslivet kan ge efter studierna.  Att skolan kan anpassa plats utifrån mitt intresse och att lärarna regelbundet följer upp hur jag har det ger mig bra trygghet. Det absolut roligaste med praktiken är att få hjälpa kunden och ge dem god service, säger Erika. 

Erika går i skrivande stund utbildningen till personal shopper, ett samarbete mellan Smart retail och stylist inriktningen på Ystad gymnasium. 

”Smart Retail är roligt då det erbjuder en variation av sätt att lära sig, att träna på olika kundcase är också superkul!  Det jag gillar mest är kurserna inom hur man matcha färger och jobbar med optiska illusioner. En dröm vore att få styla kändisar!” 

Hon beskriver att hon känner en bred kunskap redan nu, halvvägs in i utbildningen och hon känner sig trygg att råda kunderna på en nyanserad nivå i olika val.   Vilka fickor på byxorna som kommer ge olika effekter på siluetten, vilka färger på kläderna som lyfter fram kundens färgkaraktär och visar på alternativa stylingar i kund samtalen.   Erika glittrar när hon berättar och säger att hon ser fram emot att färdigställa utbildningen och påbörja diplomeringen till personal shopper.

Erika har ett sista år kvar på gymnasiet innan hon behöver fundera på framtiden, men redan nu verkar vägen klar. Hon berättar att hon vill jobba i klädbutik och fortsätta hjälpa kunder, mode styling var så mycket roligare än hon trott!  Hon beskriver flertal möjligheter med yrket efter examen, både att plugga vidare eller påbörja karriär.

Det som är så fantastiskt med programmet är alla dessa möjligheter som jag har på arbetsmarknaden, jag trodde inte det när jag skulle välja i åk 9. Nu ser jag verkligen mängder av karriärvägar!

– Erika, elev på Ystad gymnasium

Vad säger lärarna om utbildningen?

I vår utbildning vill vi ge eleverna professionella kunskaper i hår, makeup och mode för att de skall kunna arbeta med en helhet. Vi genomför olika aktiviteter och uppdrag för att eleverna skall förberedas inför verkligt arbete efter skolan. För oss är gott samarbete och goda relation mellan elever och lärare viktigt där läraren delar med sig av beprövade erfarenheter och elever ger input med nya idéer, det blir en samverkan för ett livslångt lärande.  Dessutom genomför vi diplomeringar för att stärka elevernas ställning på arbetsmarknaden. För oss är det viktigt att eleverna får knyta kontakter med branschen (både genom sin APL och olika uppdrag) under tiden de går i skolan för att bygga goda relationer och senare vara anställningsbara, säger Nina och Cecilia, yrkeslärare på stylist.

Det råder inga tvivel att skolan och programmet möter branschens behov och förväntningar. Att branschaktörer engagerar sig så fördjupat i eleverna är ett kvitto på att metoderna skolan använder för lärandet faktiskt fungerar.

/Smart retail, stolt partner till Ystad Gymnasium.

Läs mer om Smart retail för skola

Senaste nytt från Smart Retail

Vi lär oss ständigt mer och utvecklar idéer som speglar handelns förändringar och därmed nya behov i branschen. Här kan du läsa om vad vi håller på med just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Smart Retail och ta del av vad som händer både i branschen, vad som är nytt inom vår utbildningsplattform och vad som händer här på Smart Retail.